2021-05-16
今日去开北角学野,谂住睇下附近北角汇有咩好食。一出北角站A1出口,过对面马路去北角汇2期,就见到有间好似好新的餐厅。咦,台湾野,好㖞,一于去试下先!一坐低觉得有样嘢要大赞下间餐厅~佢个menu 前后共两页,已经过咗胶。只要用水笔喺上面画野食数量就得,又方便,又唔使嘥纸,好环保呀。 menu上面除咗有粉面饭类,仲有小食同埋多款冷热饮。今日我哋叫咗个特盛台湾牛肉卤肉便当、蚵仔煎,同埋冻轻芝士岩盐奶盖乌龙茶。嗌完之后再静心望下餐厅嘅装修,微黄嘅灯光加埋蓝色布艺梳化;地方虽然唔算大,但空间感都足够,几舒服。 好快饮品就嚟咗啦。为咗冇咁肥叫咗微糖微冰 一饮落口明白点解佢叫兴芝士轻芝士 因为佢支芝士嘅脂肪咁唔太重唔系好rich好用𠮶种味 而系淡淡地、咸咸地,又感觉到芝士嘅味道。加埋乌龙茶,感觉好fresh好轻型。话咁快特盛牛肉卤水便当都嚟咗喇。入面有牛腱、猪软骨、贡丸、花枝丸同埋卤肉碎。哗个牛腱超级出色:炆得好淋,相信系慢煮牛,好有牛味。油脂分布平均,加埋上面一层薄薄地嘅酱汁。一个字:好味猪软骨同样炆得好淋,肥瘦均匀,好啱送饭。每枱仲有一罂辣椒菜甫。如果钟意食辣椒味,可以加啲落个饭度。贡丸好香冬菇
猪软骨同样炆得好淋,肥瘦均匀,好啱送饭。
每枱仲有一罂辣椒菜甫。如果钟意食辣椒味,可以加啲落个饭度。
贡丸好香冬菇味,花枝丸弹牙,仲有 老公至爱嘅酸姜+腌萝卜配菜,同埋粒粒分明嘅卤肉碎。 饭用咗珍珠米,好想encore多个饭嚟食。
另一个小食蚵仔煎~煎得非常香脆可口,尤其是边角位,脆卜卜。切开入面有大量椰菜,如果钟意食得清新啲、有菜味嘅阿仔煎,都可以考虑呢款。