2021-07-14
好少会嚟北角 但呢间喺巷仔嘅cafe最近转咗新menu 见好多人打卡吸引咗嚟💓环境好宁静 好舒服😌同朋友嚟食吓野倾吓偈最好不过🥰.📌Seared Salmon Bowl with Onsen Tamago $95平时cafe多数都系pasta, burger, risotto~~呢到新出咗日本丼饭几特别🇯🇵成大旧三文鱼摆喺面已经够晒吸引 仲好厚肉添🤤有啲overcooked所以唔滑有啲鞋唔够juicy😢不过佢好有鱼嘅鲜甜味 调味唔浓好有住家嘅味道🏠旁边仲有只温泉蛋♨️佢系用咗日本珍珠米 吉开啲蛋浆 捞饭一流😎最钟意系佢个饭加咗啲蟹菇入去 好好食❤️佢系half half一半饭一半沙律菜 仲有啲车厘茄同蓝莓🥗饭同沙律都好多 成个感觉好清新健康✨.📌Carbonara(Classic) $85个carbonara最正系面头有芝士脆片加分💯好脆口 好够芝士嘅咸香🧀仲有啲烟肉碎 份量都多🥓两款捞埋落个意粉食够晒惹味 食落唔会好dry🍝传统嘅carbonara应该系用蛋黄嚟炒个意粉 不过佢食落似系加咗啲忌廉🙈几creamy 炒得唔干😝嫌唔够蛋黄香唔紧要 佢有只半熟蛋喺面 吉穿佢自己捞🤣呢到嘅意粉份量
📌Carbonara(Classic) $85
个carbonara最正系面头有芝士脆片加分💯好脆口 好够芝士嘅咸香🧀仲有啲烟肉碎 份量都多🥓两款捞埋落个意粉食够晒惹味 食落唔会好dry🍝传统嘅carbonara应该系用蛋黄嚟炒个意粉 不过佢食落似系加咗啲忌廉🙈几creamy 炒得唔干😝嫌唔够蛋黄香唔紧要 佢有只半熟蛋喺面 吉穿佢自己捞🤣呢到嘅意粉份量比平时嘅cafe多 呢个价钱都几抵🤑
📌Mixed Berries Croffle $85
Croffle简直就系人气甜品🍮老是常出现👀呢到有三款咸两款甜提供 口味都几多😚但系价钱都几贵 同主食差唔多🙈今次拣咗杂莓 不过好似净系得士多啤梨🍓粒士多啤梨切成花花形好靓好有心思🤩呢到嘅croffle整得好好食 做到牛角包酥脆嘅口感 外脆内软 唔会压到好实净😋+$10仲有球雪糕 系云尼拿味🍦配埋个Croffle一齐食冰火交融🥰咁啱嚟同朋友庆祝生日🎂真系好好可以写碟💖
📌Iced Matcha Latte $50
系好靓嘅渐变层 打卡啱晒😍有抺茶嘅苦涩回甘味 但奶味比较重🥛
📌Hot Earl Grey Latte $45
个人觉得热嘅好饮啲👅伯爵茶味够浓 一路饮一路有好香嘅茶味渗出嚟😎