2018-07-19
转工后, 很少带饭, 从前很少踏足的北角, 现在天天都出现在这里要揾好野食, 最好就识到个喜欢周围吃的同事饭脚正因为知道老板外出工作, 所以lunch有多点松动时间佢就带咗我黎公司远少少嘅西餐厅幸好Lunch time黎到仲有位, 唔使等一入到黎无油烟味, 最怕食完成身连头发都有味坐低后立即看看Menu, 有set lunch, 有a la carte大家都系第一次黎, 有set就紧系点set啦, 抵d嘛!由于大饿的关系, 加$10要埋个是日沙律, 以为普通野一上台, 有惊喜㖞, 有2片辣肉肠, 仲有d沙律菜每片都混和著醋汁, 唔会dry连一份$10嘅沙律都整到一丝不茍, 相信呢间餐厅平日做的都不会求其~接下来, 2个set紧系开心些牙啦, 钟意食嘅朋友是喜欢分享的! 巴马火腿火箭菜水牛芝士薄饼, 长方形的比三角形吃得方便留意返, 呢度点的是即焗, 所以大约需时15分钟, 不过吃过沙律后, 都只是等一回, 都唔觉已过15分钟饼底是脆脆的, 唔太薄又唔太厚, 适中的厚度出来的时候, 厨师已为我们切开5件, 巴马火腿很有咸香味, 配埋有少少芝麻味嘅火箭菜 (我好钟意食架)一流!第二份set
正因为知道老板外出工作, 所以lunch有多点松动时间
佢就带咗我黎公司远少少嘅西餐厅
幸好Lunch time黎到仲有位, 唔使等
一入到黎无油烟味, 最怕食完成身连头发都有味
大家都系第一次黎, 有set就紧系点set啦, 抵d嘛! 由于大饿的关系, 加$10要埋个是日沙律, 以为普通野
巴马火腿火箭菜水牛芝士薄饼, 长方形的比三角形吃得方便
都是预先切件, 下层还有几款烤蔬菜垫底, 唔系只吃肉咁腻
虽然啖啖肉, 但没有多余肥膏
又虽然佢看似8成熟, 但是很淋身, 不会韧的, 有点像慢煮牛, 很好味!
同事来之前, 也做过功课, 说这里的gelato是要试的
其实....已很饱, 不过一场来到, 就紧系要叫埋啦
查问过后, 每天会供应4款, 也会因应季节去新鲜自家制gelato, 无错! 是自家制
仲话配方经佢地自己改良过, 佢推介朱古力同桃, 咁...就试呢2款啦 哗....满满的gelato, 平时出去食, 一杯起码几十蚊, 而家跟餐+$20, 系咪好抵先
抵还抵, 味道又如何?!
自己一向唔太好朱古力, 所以试过一啖, 都好浓郁嘅, 同事边食边赞咗几次 (听说是3重朱古力)
而我那个桃味, 味道唔会太浓, 绝对无假味道, 是吃到有桃肉丝, 软软黏黏的口感, 亦唔会吃到有冰粒
好钟意呢个杯配呢枝木匙羹
走嘅时候, 见到一箱箱桃
更证明gelato是自家制的!
题外话/补充资料:
餐厅仲有$10生蚝供应, 不过是日已沽清