2021-10-21
见到其他人去食嘅相望落好吸引,一直都想试下~呢日去开附近所以食完饭之后就去埋呢度食甜品😋~~~🍧芒果冰砖($70)🪄8.5/10本身嗌之前有少少犹豫,因为自己本身唔系好钟意食冰类甜品但刨冰又系餐厅嘅signature,卖相又靓啲,所以最后都照嗌😇估唔到食落好有surprise🤩首先上面嘅芒果雪糕唔系cheap cheap香精味,而真系好香芒果味,食落又滑铺面嘅芒果全部都好甜又新鲜😋平时食冰好惊食到又硬又冇味嘅刨冰,同屋企雪柜拎出黎嘅无异😮💨但呢度嘅刨冰食落好绵☺️椰汁味够香得黎又唔会太浓,所以食落唔会腻( ´▽`)伴碟仲有细细兜糯米饭🍚呢度糯米饭就失色左少少,唔够粒粒分明而且唔知系未因为食完冰先食佢,觉得椰味唔系好够隔离仲有两碟花奶同芒果汁,不过我觉得刨冰唔加已经好够味,点左反而太甜,特别系花奶反而拎芒果汁点糯米饭又唔错😚.🌴环境气氛话说我地去到门口个阵好疑惑😂因为个度望落好似两间餐厅,一间食饭,一间食甜品,而且名又唔同,但入口又得一个🤔入去之后店员会问你想食泰国菜定甜品,然后就畀对应嘅餐牌你所以黎斋食甜品都ok,而且冇min. pay店铺入面播泰文歌,唔少员工又系泰国人,有少少去左泰
呢日去开附近所以食完饭之后就去埋呢度食甜品😋
~~~
🍧芒果冰砖($70)🪄8.5/10
本身嗌之前有少少犹豫,因为自己本身唔系好钟意食冰类甜品
估唔到食落好有surprise🤩
铺面嘅芒果全部都好甜又新鲜😋
但呢度嘅刨冰食落好绵☺️
椰汁味够香得黎又唔会太浓,所以食落唔会腻( ´▽`)
伴碟仲有细细兜糯米饭🍚
呢度糯米饭就失色左少少,唔够粒粒分明
而且唔知系未因为食完冰先食佢,觉得椰味唔系好够
反而拎芒果汁点糯米饭又唔错😚
🌴环境气氛
话说我地去到门口个阵好疑惑😂
入去之后店员会问你想食泰国菜定甜品,然后就畀对应嘅餐牌你
所以黎斋食甜品都ok,而且冇min. pay
店铺入面播泰文歌,唔少员工又系泰国人,有少少去左泰国食嘢嘅感觉🇹🇭🤣
~~~
⭐️回头指数🌕🌕🌕🌕🌗
绝对会encore!🤤🤤
$70食到咁嘅质素真系冇嘢好讲🤪🤪出面百几蚊都未必有咁嘅味道
餐牌其他甜品同饮品价钱都好合理,下次可以去试埋😆