2020-05-01 874 浏览
肺炎疫情下,闷闷哋,听到朋友讲起卤水鹅,就去咗两间比较出名既卤水鹅店买外卖,做个卤水大比拼,最后太平胜出!🎉🎉🎉(关于另一间卤水鹅既食评,我会写翻系人哋个页)1) 环境:小店,好似茶餐厅咁,唔好抱太大期望,不过干净光猛2)包装:精美卫生3)卖相:一望就流口水4)食物: ✅够实净,唔似冰鲜鹅咁松散,不过唔会韧,而且个卤水汁有卤水香味,试过好多间都只系得个咸,完全无卤水味,不过其实个卤水可以再浓些少 ❌我系豆腐怪,超钟意食豆腐,不过呢个豆腐无味,其实见无色就已经知出事,可以唔食 😑够入味,唔错,不过无乜惊喜 ✅有墨鱼香,相对另一间太鯹,所以太平做得唔错,而且切得真系好鬼靓 ✅够入味,够大只,有肉,通常一般无肉,得层皮同骨 ✅✅✅超出色,返到屋企都仲系流心,火候控制得好,而且佢比埋个酒加上只蛋,食过咁多间,呢个真系出色 😑一般啦,够爽,唔肥,有咸味,不过无酒香味
2)包装:精美卫生
3)卖相:一望就流口水
4)食物:
[鹅肉] ✅够实净,唔似冰鲜鹅咁松散,不过唔会韧,而且个卤水汁有卤水香味,试过好多间都只系得个咸,完全无卤水味,不过其实个卤水可以再浓些少
[豆腐] ❌我系豆腐怪,超钟意食豆腐,不过呢个豆腐无味,其实见无色就已经知出事,可以唔食
[肾] 😑够入味,唔错,不过无乜惊喜
[墨鱼] ✅有墨鱼香,相对另一间太鯹,所以太平做得唔错,而且切得真系好鬼靓
[鹅掌+鹅翼] ✅够入味,够大只,有肉,通常一般无肉,得层皮同骨
[溏心蛋] ✅✅✅超出色,返到屋企都仲系流心,火候控制得好,而且佢比埋个酒加上只蛋,食过咁多间,呢个真系出色
[酒香鸭舌] 😑一般啦,够爽,唔肥,有咸味,不过无酒香味

卤水鹅片(下庄)
豆腐+肾
卤水墨鱼