2021-06-01
街坊gp内闻名已久嘅后街扒房, 经过过N次, 今次早3星期book, 终于入到嚟喇~~~登记咗之后, 咩都唔驶讲, 饮啦XD 老板奉上welcome wine 澳洲白酒~ 我地先饮为敬喇~Menu好简单, 套餐一个~ 除咗set定咗嘅餐前小食外, 仲可以自选升级沙律, 加starter同埋appetizer, 主菜9选1, 牛, 猪, 羊都有, 总有一款啱你口味~ 另外仲有几款side dish比你拣返~ 得2页嘅menu看似冇咩选择, 实质上千变万化! 包你每次都有惊喜!先上枱嘅, 系沙律, 老公系caesar salad, 我加钱upgrade咗做牛油果大虾沙律, 而事实亦证明, 我呢个upgrade绝对唔会后悔!嗱, 我想讲个caesar salad系已经好正, 爽脆沙律菜配埋特调salad dressing, 以caesar salad嚟讲已经劲好食, 但系我嘅牛油果大虾沙律, 系另一个层次嘅好食XD 底层系牛油果蓉+蕃茄粒打成嘅酱, 上面配上大虾, 大虾嘅鲜甜同埋牛油果互相配合, 食到 停唔到口~~墨西哥脆片配埋特调酱汁,食吓一块食吓又一块,唔觉唔觉就食晒🤣🤣吖。。。。。。a
吖。。。。。。appertizer platter每次都唔同款㗎~ 今日有红菜头,脆脆kale, 中间跖记得咗🤣,露笋同亚枝竹~
第一次食亚枝竹,感觉有啲似西兰花~
老板今日心情靓~ 送咗日式带子配香槟泡泡比每一枱客~ 带子煮到啱啱熟,配埋香槟泡泡,感觉好清新👍🏻
是日餐汤系甘笋忌廉汤,厚厚嘅texture, 饮完好满足
主菜嚟喇~~~~
呢个系我拣嘅USDA Brandt Beef Prime Holstein Chunk Short Rib🤤🤤🤤至爱short rib呀~~ 油花又靓,又香又软🤤🤤 咪睇佢好似细细件,我食咗一半已经饱到裂开~~ 外层烤到脆卜卜,而且每一啖都好juicy, 好香牛味🤤谂起又想食🤤🤤
碟嘅右边仲比咗几款唔同嘅酱汁我点,而最特别嘅就系wasabi! 系估佢唔到地夹㗎👍🏻👍🏻
老公叫咗USDA Brandt Beef Prime Flank Steak,系每只牛得2-3kg嘅肉,油花虽然冇Short Rib咁多,但牛味极浓,我地加咗牛骨髓做side dish, 本身以为会好漏,但食落又唔觉,而且仲好夹添~~
本身仲想食甜品,但生酮中嘅我咁食法已经爆晒碳🤣 仲要饱到上心口~ 所以今餐相识周年饭就咁作结啦
我地都好_钟意香港呀💛