2018-03-12
餐厅主打四款拉面 - 魂、火魂、太极、青龙。原本觉得青龙几吸引,不过因每日现做嘅汤底制作需时,要晚巿先供应,而我地又不嗜辣,最后叫咗【魂】同【太极】两款拉面。落单系用平板电脑,面条软硬度、调味浓度、追加配料等等都可以选择,一目了然。餐厅亦供应多款小食,大部份只系十几二十蚊,都几抵食。饮品叫咗【日本梅子雪碧】,少少一粒梅子令到雪碧酸maymay,几好饮。【太极$98】叉烧、流心蛋、蟹膏+金箔拉面,汤底系墨鱼汁配豚骨汤。叉烧嘅上面摆咗蟹膏同靓靓金箔,浓浓蟹膏味,正。先试啖墨鱼汁配豚骨汤,味道几浓,好似仲有啲芝麻味。面条拣咗中等软硬度,挂汤能力高。可惜嘅系叉烧只得一块,唔系好够喉。【魂$88】浓豚骨汤底配叉烧同流心蛋拉面。都系纯豚骨汤底啱我多啲,大量香葱令汤底浓得嚟又带啲啲清香,可惜同【太极】一样都系只得一块叉烧。【日式清酒煮蚬$38】啲蚬都几大只而且系新鲜嘅,汤嘅酒味适中,仲加咗少少红辣椒粒,食落几惹味。餐厅有普通枱同「自闭位」,虽然餐厅位置比较僻,但我哋食到两点几都不断有客入座,睇嚟餐厅喺呢区都几受欢迎。
餐厅亦供应多款小食,大部份只系十几二十蚊,都几抵食。
【魂$88】浓豚骨汤底配叉烧同流心蛋拉面。
【日式清酒煮蚬$38】