2020-01-31
萳茜今日想舒发下感受,或者头2段餐厅无关。请直接跳至第三段吧。呢几日天气冻左好多,因为武汉肺炎,口罩荒令巿民排几个钟先可以买到一盒,甚至空手而回。遇著萳茜仲系量地官,自己1个人,无咩事可以留系屋企,系口罩咁难买嘅时候,而又无必要性出门嘅我,当然悭得一个就一个。要买就留啲俾有需要嘅人。正值新年,各人都开工大吉,应该同左同事食个开年饭架啦,而萳茜都想对自己好啲,系鼠年食餐好少少嘅当做开年饭,所以拣左鮨千寿。其实之前都已经食过呢间架啦,水准唔错,但系区内真系算贵嘅日式餐厅。其实萳茜好钟意个环境,坐得舒服,而且服务又好啲。今日下午茶时间去,又少左啲内地人,商场系静左。但餐厅都keep住有客入黎,算不错啦。开个餐牌,有三样我系好想试,一系海胆饭,可惜天气冻,都系食热嘢比较好。二系蟹粥,但由于萳茜当呢开年饭,所以食个饭,有一个好开始。最后我拣左个松叶蟹盖海胆石头锅饭上枱啦…好开心,个锅系热辣辣架。而且成个蟹盖都系蟹膏,满满的上面就放左啲松叶蟹肉蟹籽同海胆,卖相好好。第一啖食个海胆先,好creamy好新鲜。然后我就将所有蟹膏放哂入个饭度,最后捞混黎食。净食蟹膏+饭系有啲咸。但将佢捞埋一齐食就唔会咁咸
上枱啦…好开心,个锅系热辣辣架。而且成个蟹盖都系蟹膏,满满的上面就放左啲松叶蟹肉蟹籽同海胆,卖相好好。第一啖食个海胆先,好creamy好新鲜。然后我就将所有蟹膏放哂入个饭度,最后捞混黎食。净食蟹膏+饭系有啲咸。但将佢捞埋一齐食就唔会咁咸,而且衬埋杯茶。就岩岩好中和左。
希望事情快啲过.啲人就唔使因为抢口罩而烦恼。因为一个口罩同人发生冲突几无谓呢。大家共渡时艰,共勉之