2018-08-23 1049 浏览
今晚黎左屋企楼下既呢间Amber’s Table试下佢既晚餐。Amber’s Table系黄埔算系新开既一间西餐,装修简洁得黎用既色调都唔错,感觉几优雅💁🏼‍♀️但又唔会令你觉得太高贵而却步。一睇餐牌,有个夏日菠萝🍍精选套餐,都好似唔错,除左餐汤、可以自选main course、餐饮之外,亦可以加钱加小食及甜品,都几弹性。👍🏼由于妈妈比较细食,我地就决定只叫一个餐,另外加两个单点既食物就得。套餐我地拣左烧烤酱烟肉菠萝Pizza🍕另外就叫了一个软壳蟹黑松露忌廉汁意粉,同埋一个烧德国咸猪手🍖配酸椰菜及薯蓉。落单时店员都好体贴咁主动建议帮我地切埋个咸猪手,咁当然好啦。先送上餐包然后就黎左个餐汤,好重既蘑菇味,忌廉都打得几香滑,唔错。😋香草包🍞都焗得唔错,唔会太干身,如果香草味再重D就更好,加少少醋食唔错。之后既头盘系煎鹅肝、可惜煎到有啲干,浪费左件鹅肝⋯但个菠萝🍍他他就几清新,一睇以为好多生洋葱会好大阵味,但食落有啲菠萝味又几清甜😋软壳蟹意🦀粉份量都好合理,有淡淡的黑松露味,忌廉味同个汤一样都几滑,不过意粉对于我黎讲就有少少硬,如果再淋返少少就会更al dente得黎弹牙。🤗而个软壳蟹都炸得几

餐包
蘑菇忌廉汤

头盘  -  香煎鹅肝配蟹肉菠萝🍍他他

软壳蟹黑松露忌廉意粉

软壳蟹意🦀粉份量都好合理,有淡淡的黑松露味,忌廉味同个汤一样都几滑,不过意粉对于我黎讲就有少少硬,如果再淋返少少就会更al dente得黎弹牙。🤗而个软壳蟹都炸得几好食,又唔太油。一客意粉有两大旧软壳蟹都好合理。
烧烤酱烟肉菠萝Pizza

套餐的Pizza份量🍕🍕都唔错,系细批的size但一定足够2个人食,我地4个人仲有两个主菜去share就刚刚好。个皮脆得黎唔会好干身,料都好足,有D加左蜜糖🍯既roasted ham、又有芒果、菠萝🍍等,所以整体个味系偏甜 (所以妈觉得好食) 唯一有少少美中不足系个pizza太少芝士🧀啦! 😅我唔系芝士控都觉得少,如果面都加多少少焗到佢熔熔地就会更好。
德国咸猪手配酸菜薯蓉

咸猪手黎啦,烧得都几香!😁🤗切左都冇影响佢既外观,啲皮烧到好香又卜卜脆!猪手都腌得入味,但又唔会过咸,啲肉一啲都唔鞋,唔错!呢个系几个之中我最满意既主菜😋而且佢既酸菜同薯蓉都几好味,做得出色!个酸菜酸度刚好、薯蓉都够滑又唔会太heavy👍🏼
自家制梨挞配香草雪糕

食到8成饱,加多个甜品大家share就刚刚好。之前系fb见到佢地都有post 呢个自家制梨挞🍐配香草雪糕🍦好似唔错~睇相好似比实物大,不过其实都够分架啦,大家浅尝一下啦~正常食既话两个人share就刚好,个挞皮薄得黎几香,加埋D梨🍐几清新,虽然唔系好热、但加埋个冻既Vanilla ice cream 都几夹,唔错既甜品
咁样都食饱到4个人,卖单都系$700 (有黄埔卡正价食品有9折),好抵下wow!👏🏼😆
2018-08-22
餐包