2021-11-07 200 浏览
将军澳区大大话话咁多商场,好似好多餐厅咁,但好多时去到食饭都唔系好拣得落手,最后黎黎去去都系去个几间,又黎返之前食过嘅四点金。芥末白切墨鱼片 ($98)用咗墨鱼身切片,所以比较扎实。 因为冇用卤水调味,所以成块都白雪雪,主要系靠个酱汁提鲜。 要赞嘅系个Wasabi真系有生磨嘅感觉,系靓嘅Wasabi味,配埋唔太咸嘅豉油,令到清淡嘅墨鱼片都渗出鲜味。香煎芝麻饼 ($74)一入口就充满芝麻香,成块都煎得好脆,韭菜肉馅带少少胡椒香气好香口。 总括黎讲就好似将韭菜饺沾满芝麻煎香左咁,几得意值得一试。潮州炸虾蟹枣 ($120)有少少令我谂起去饮𠮶时食到嘅炸蟹钳松软版,平时钟意食手工炸虾丸炸墨鱼丸嘅朋友应该会几钟意,一路食一路感受到师傅今朝啱啱整起嘅手艺。福果芋泥 ($28)芋泥做得好好,软绵绵香芋头味得黎唔会太甜,味道完全唔假,仲有少少白果喺面,口感几丰富,系老人家都会钟意嘅传统味道。

芥末白切墨鱼片 ($98)

香煎芝麻饼 ($74)

潮州炸虾蟹枣 ($120)

福果芋泥 ($28)