2021-10-30 340 浏览
BFF屋企附近开咗新日式餐厅,就约放工一齐食。餐厅枱为数唔少,但平日730已经有人等枱,好彩等咗阵就入得。脆脆烧三文鱼皮一上菜就会一阵香嘅烧烤味。就算放耐咗,都系脆卜卜。如果配埋啤酒就一流。冇啤酒,有青苹果奇异果梳打顶著档,都系有气饮品姐。饮落重青苹果味,卖相亦好IG。电击鸡翼,「电击」听落系火辣辣嘅鸡翼,原来系系冻食,Cold Deep Fried Chicken Wing。表面有甜蜜蜜嘅蜜糖味,有啲似韩式拔丝蕃薯,食完心情都好啲。呢个小食好有惊喜!三文鱼牛油果沙律图文不符,比起图多好多三文鱼。三文鱼粒配埋牛油果同沙律菜,食落好清新,捞埋酸酸地嘅沙律醋更加开胃。连一向唔太钟意食沙律嘅我都一啖接一啖。刺身又有三文鱼!仲要系厚切,每片有吋半厚。甜虾只只都大条,鲜甜。活赤贝刺身爽口。油甘鱼腩寿司,有鱼脂。至于隔离嘅火炙黑松露寿司,好浓黑松露味,同油甘鱼light嘅感觉截然不同。3点有鹅肝、帆立贝、左口鱼边。鹅肝+ 黑松露味道重中之重,岩浓口味人士。食到一半已经五成饱,终于嚟到主菜。天气开始转凉,要食返个热辣辣嘅锅饭取暖。点左鲷鱼汤泡饭。店员帮我哋即场淋汤,仲好细心再三提醒我哋锅边好热。雪白

脆脆烧三文鱼皮

电击鸡翼
三文鱼牛油果沙律图文不符,比起图多好多三文鱼。
三文鱼牛油果沙律
三点刺身盛B

油甘鱼腩寿司

黑松露3点
鲷鱼汤泡饭

雪白嘅鱼汤,饮得好滑、好鲜甜,令米饭都有甜味。BFF最钟意佢主菜,因为好符合天气,同埋都比较特别。

BFF食完话下次要带埋屋企人黎食,不过就要早啲嚟排队啦。
2021-10-28
脆脆烧三文鱼皮