2022-06-25
住咗喺呢区成20年,真系第一次喺呢头行山,行完山胃口特别好,决定过黎呢间蟹点食餐劲呢间餐厅最大特色就系几乎乜都有得食,平时过时过节约亲友食饭都会拣呢间,包保啱晒大家嘅口味由于今日只系3人行,当然要叫我地最最最终于食𠮶几味啦!白胡椒炒蟹无论在于打卡定系味道而言我觉得系必点之一,大大只蟹,上枱𠮶阵jar jar声,每次post story,身边嘅fd子都会忍唔住哇哇声,味道好足,尤其是个重点白胡椒味,未上台已经香气扑鼻,而且白胡椒味道同肉蟹真系好夹,唔会抢咗蟹肉本身嘅鲜甜,反而增添几分惹味。讲到蟹肉又系有赞无弹,啖啖肉而且好弹牙好甜,蟹钳预早碎好,好容易就搣到。个蟹盖又系一大精华,好多好多膏,叫碗白饭捞埋食,真系一流。另外我都好欣赏餐厅会附送埋围裙手套,咁就一定唔怕污糟啦另一大心水之选就系猪手,起晒肉系基本啦。我最欣赏系佢味道唔会骚,我好惊炸猪手有阵腌过嘅骚味,但呢度唔会,所以食极唔腻,最重点系配埋佢本身嘅酱料,酸辣酸辣咁,配肥美嘅猪手真系非常夹非常开胃虾酱蒸五花腩就系今次心血来潮叫嘅,同我想像中嘅有d出入,佢呢款味道带甜,酱油味比较重,而且上面嘅姜丝都比较抢味,唔会话好劲虾酱𠮶种咸。轻口
由于今日只系3人行,当然要叫我地最最最终于食𠮶几味啦!
虾酱蒸五花腩就系今次心血来潮叫嘅,同我想像中嘅有d出入,佢呢款味道带甜,酱油味比较重,而且上面嘅姜丝都比较抢味,唔会话好劲虾酱𠮶种咸。轻口味人士比较合适。好适合送饭。
黄金虾系我朋友想食嘅,我都几钟意,外边好均匀咁裹上咸蛋黄,咸蛋味道好浓郁,佢炸到好deep,所以连壳食都得。我觉得黄金虾连壳食系基本啦,因为最主要嘅味道都喺虾壳度。
总括而言,食物保持到一贯嘅高水准,强烈建议一班人饭局黎呢度,真系乜都有得食,唔会令大家失望