2024-10-31
十分失望我同屋企人去咗Pokka Cafe试吓佢哋的锯扒,结果真系好失望。见餐厅锯块肉眼扒大约2百几蚊一份左右,我地本身都唔期待系好好食果只,但求正正常常普通的牛扒,点知都可以令到我地非常不满。首先,餐厅坚持啲扒只煎到3成熟,客人想点几成熟,侍应直接一口拒绝,话就算VIP客要求,他们都不会更改烹调程度。我明白每间餐厅有佢哋的理念,但这样的做法实在令人反感。我地同行有小朋友,想要全熟或8成熟的牛扒,侍应竟然话如果想熟啲,就叫我们自己用铁板煎熟。唔够热?佢话再换第二块铁板比我哋煎,真系超不满!难道叫厨师先煎熟再上碟咁难咩?佢跟住话你地可以再谂下先。至于块肉眼扒的质素,食完后根本冇好食的感觉。肉质硬,口感难咬,肥膏又多,牛味亦唔算上等,令人完全无法理解餐厅为何要坚持这样的做法。另外加左59蚊变套餐跟的意粉,基本上又干又硬,好似未煮得熟果种。唔知系咪又要自己用果块铁板煎熟佢先食得。总之,呢间Pokka无论系服务定食物质素,都有待改善。我对这次用餐经历十分失望,未来应该唔会再选择呢间餐厅。