2023-06-04
同朋友喺利东街行街,肚饿周围揾食,去到厦门街有间餐厅叫「一虎」排晒长龙,咁多人排队应该好食就跟住排。我同朋友大约2点左右去,排左一阵先入到去。可能早餐食得太饱未消化,唔系太肚饿就嗌左碗「柠檬拉面」消下滞。有5片柠檬铺在拉面上。睇见都觉得酸,食落胃口大开!追加左:溏心蛋、木耳、紫菜和海带。有几片叉烧,切得好薄,但薄得黎有口感~😋👍🏻溏心蛋生熟度刚刚好,蛋白软滑,一咬——蛋黄缓缓流出十分治愈~🥰木耳十分爽脆。紫菜够干身,脆卜卜!另嗌左罐柠檬可乐。朋友嗌左鲔鱼拉面,追加左精选配料,有:溏心蛋、叉烧、紫菜、有味笋、木耳。朋友比左几条笋我食,本身唔想食因为唔钟意笋嘅臭味,但呢度d笋冇臭味得黎又脆口~👍🏻另加左煎饺子🥟。有6只。同朋友share黎食。饺子皮好薄但唔易穿。点埋醋食一流!😋另嗌左樽「Crafttea Peach」。餐厅重提供「素拉面」。食素嘅朋友可以黎试下。走嘅时候见门口冇晒人,睇番原来餐厅营业时间系11:30-15:00,14:30 last order。唔怪得冇人排队等位啦。日抖去食嘅朋友记得早d去,如果唔系就要等到夜晚6点先有得食啦,事关餐厅15:00之后再开已经系18:00-2
我同朋友大约2点左右去,排左一阵先入到去。
有5片柠檬铺在拉面上。睇见都觉得酸,食落胃口大开!
追加左:溏心蛋、木耳、紫菜和
海带。
有几片叉烧,切得好薄,但薄得黎有口感~😋👍🏻
木耳十分爽脆。
紫菜够干身,脆卜卜!
另嗌左罐柠檬可乐。
另嗌左樽「Crafttea Peach」。
餐厅重提供「素拉面」。食素嘅朋友可以黎试下。
走嘅时候见门口冇晒人,睇番原来餐厅营业时间系11:30-15:00,14:30 last order。唔怪得冇人排队等位啦。日抖去食嘅朋友记得早d去,如果唔系就要等到夜晚6点先有得食啦,事关餐厅15:00之后再开已经系18:00-22:00(21:30 last order)。