2024-03-27 224 浏览
今日黎到观塘APM附近觅食,估唔到工厦入面都有一间装地方寛炖敝,装修别致既日本餐厅。😊😊神木日本料理装修好有心思,有好几幅唔同既日本画作做装饰,仲有好多唔同既日本元素架。😝😝呢排实咗热咗好多,我地一坐低就叫咗两杯野饮。一杯系蓝柑乳酸梳打,另一杯系桃园柚子梳打,前都肥酸味突出,后者以清新为主,两杯都酸酸甜甜,好refreshing。😊😊第一样上枱既系牛肉他他,牛仔五成熟,主要烧香外皮位置,中间肉质保持粉嫩。牛肉下面铺满咗紫洋葱,略带辛辣,令味道口感更丰富。中间既生蛋,令牛肉更滑更香,十分唔错。💕💕之后黎既系特上刺身(6点盛)。每款刺身都有两片,厚度适中,我自己就最钟意油甘鱼同火炙左口鱼边,油甘鱼鲜甜,鱼油香气重。火炙左口鱼边入口有溶化感,经过火烧既鱼油香更浓郁。😆😆之后轮到热食,锅烧乌冬份量十足,乌冬带咬劲,加上天妇罗虾,鸡脾肉,以为蟹棒等等既配料,好食又饱肚。另一款系鸡味盛,串烧外皮焦香,尤其系鸡软骨,免治鸡肉棒同埋鸡肾,轻轻用盐烧已经好好食,加埋串烧翠肉瓜同车喱茄,有啲蔬菜食下,平衡返个油腻感。😆😆