2010-12-12 366 浏览
大约十年前 , 明将只系得西九龙中心果一间 , 作为学生既我试过用学校食 lunch 既时间同同学们一齐仆倒过黎「豪食」 !记得当时以有限既零用钱食一餐 $39 的日本餐真系好巴闭 ! 而到依家仲记得当时 lunch 同同学每人各自怒刷左十几廿碟既情况. 其实对一个学生黎讲 , 果阵明将真系好好食 ! 讲真 , 当时回转带上有好多三文鱼寿司 , 同埋每块都好厚同大块.十年过去.......虽然唔算系食过太多既日本餐厅 , 但最印象深刻都系非此间莫属 !机缘之下 , 前排同同事一齐黎挑机试食最出名既红豆军舰寿司 !「打王」之前当然系揾小兵们热身下. 先黎个蟹子沙律军舰 , 只系觉得沙律味好重 , 紫菜好焾 , 蟹子无特别之后黎个蟹棒寿司 , 蟹棒是冻的 , 寿司饭是暖的 , 感受到冰火既感觉 , 亦都开始觉得要面对小兵既挑战跟住就黎个墨鱼(?)军舰寿司 , 卖相极呕心 , 见到好多「口水泡」既黏液系面.....同事话呢个好难食 , 拍得住个「王」, 而我就觉得未到最差之后黎个吞拿鱼军舰 , 可能因为d酱唔系自家制 , 所以算系比较好食之一 , 而仲有个粟米沙律军舰都比较好食.跟住既就系甜

跟住既就系甜虾寿司 , 真系可见餐厅为左悭成本 , 每件寿司只有一只甜虾 , 我先食一旧寿司饭 , 将 2 只甜虾合埋一齐 , 之后再食就好正常.

之后就黎个蟹子军舰 , 哗......一食之下 , 简直想反胃 , d 蟹子好腥 !!!!! 入口后蟹子布满口腔内 , 好难逐一清除 , 唯有要饮啖无味既茶去冲一冲.

之后再黎其他....

最后当然系打王啦 ! 登登登櫈........红豆军舰寿司 ! 先同王拍个照 , 再开始挑战佢.

一次放哂入口.......咬多两下之后 , 发现红豆好干身 , 好似 d 吸水珠珠咁 , 吸干哂口入面 d 水份. 咬左好耐先可以再讲到野. 至于味道呢 , 就真系唔太难食 , 可能有心理准备 , 所以冇预期中咁差 , 竟然有点「失望」啰 , 哈哈~~

与其俾呢间「OK」既评语 , 倒不如俾「喊」. 相信越多「喊」会越多人黎食...........XD
2010-11-13