2012-10-26 180 浏览
今日o系太子等巴士 , 站后面就系山崎 , 山崎 fans 又黎巡下有咩新产品 , 见到有几款季节限定哈啰喂包同埋十月新出o既面包 , 又一睇就想试哈啰喂包卖相可爱多过可怕或怪誔 , 馅料都合我意 , 未知味道如何 ~1. 搅鬼南瓜包~ 外形有 d 似孖宝蛋糕 , 顶著骷髅头造型曲奇 , 味道一般 , 松而不脆貌似蛋糕o既其实系富牛奶味o既软包 , 馅料满是香甜南瓜蓉 仲有 d 提子干 , 酸酸地烟烟韧韧 , 有助中和返南瓜蓉o既甜味 , 唔错 !2. Q 版木乃伊~ 其实只系个朱古力软心包 , 涂上白朱古力糖面O系面包上 ,造出绷带o既效果作木乃伊造型 , $ 9 似乎最贵最唔抵食系佢面包软韧有嚼口 , 而朱古力馅 , 山崎出品一向不过甜而且香滑浓郁 , 但因为白古力面 , 有点弄巧反拙地将整个木乃伊包变得过甜 3. 栗子吉士批~ 对山崎酥饼或批挞类一向有信心 , 酥皮充满牛油香味 , 松化可口 , 芝麻既香又能丰富口感 , 吉士酱重奶油味但不腻 , 栗子唔系蓉而系一粒粒o既 , 但味道不明显 , 极其量帮忙提升甜度4. 甜薯芝麻球~ 系一个灰灰白白o既大 size 麻糬 , 内藏
1. 搅鬼南瓜包
貌似蛋糕o既其实系富牛奶味o既软包 , 馅料满是香甜南瓜蓉

2. Q 版木乃伊
但因为白古力面 , 有点弄巧反拙地将整个木乃伊包变得过甜

3. 栗子吉士批
~ 对山崎酥饼或批挞类一向有信心 , 酥皮充满牛油香味 ,
4. 甜薯芝麻球
~ 系一个灰灰白白o既大 size 麻糬 , 内藏甘薯蓉 , 甜味适宜 ,
但无乜薯香 , 芝麻麻糬因只有外皮 , 中心本应系最烟韧软糯
而呢部份精华所在就正正被甘薯馅占据左 , 口感有点若有所失 ~
## 切完试过四个包 , 先惊觉自己拣左甜o既 , 食完难免有 d 腻 ,
甘栗 , 甜薯 , 朱古力 , 南瓜 , 全是充满裹腹感o既重淀粉质食品 ,
$ 34 包辨我地o既下午茶及隔天早餐 , 呢四个包绝对胜任有余
2012-10-24
外卖自取