2016-06-22
上星期同十位好姊妹一齐去北京道一号嘅小南国食晚饭同庆祝生日。 虽然环境几好可以望到夜景, 不过侍应嘅态度真系差差差。 堂堂一间咁多分店嘅“所谓”高级中菜厅, 竟然所有侍应嘅态度都咁差, 真系难得。其实以食物嘅质素嚟讲都要有中等, 小食生煎包,小笼包都算热辣辣, 肉馅多而且多汁。酸辣汤嚟讲都算味道适中, 材料丰富。面类来说, 鱼羹烩面同担担面亦不错。主菜嘅松节鱼, 同阿婆红烧肉都不错。不过碟蟹粉豆腐就真系出事了, 由于份量细, 我哋每人都系分左一汤匙嚟食, 过食完之后, 大家都觉得个豆腐叔叔臭臭, 仲有少少酸味, 而且蟹粉明显地唔新鲜,劲腥。 咁嘅情况之下梗系即刻同侍应讲声, 不过𠮶位女侍应侍似乎唔太相信, 黑口黑面之余不特止, 仲惊死我哋呃佢咁样, 喺我哋面前闻完碟嘢先肯走。由于我哋开始食饭嘅时间已经系八点, 到十点十五分, 已经有人走来问我哋有冇 last order,冇就埋单。 由于其他枱嘅客人已经走晒, 个侍应黑住面咁问我哋, 似乎系嫌我地十点三都未食完阻住佢收工。 我哋亦客气咁问餐厅收几多点, 原来系收十一点, 不过十点九𠮶阵, 佢哋已经熄晒全部冷气。 咁嘅情况之下我哋唯有气冲
酸辣汤嚟讲都算味道适中, 材料丰富。
面类来说, 鱼羹烩面同担担面亦不错。
主菜嘅松节鱼, 同阿婆红烧肉都不错。
由于我哋开始食饭嘅时间已经系八点, 到十点十五分, 已经有人走来问我哋有冇 last order,冇就埋单。 由于其他枱嘅客人已经走晒, 个侍应黑住面咁问我哋, 似乎系嫌我地十点三都未食完阻住佢收工。 我哋亦客气咁问餐厅收几多点, 原来系收十一点, 不过十点九𠮶阵, 佢哋已经熄晒全部冷气。 咁嘅情况之下我哋唯有气冲冲咁离开。 离开时喺reception亦都有向所谓嘅经理投诉, 侍应服务态度差, 全程黑口黑面, 可惜换嚟嘅都系敷衍嘅态度, 似理不理。
今时今日喺香港有咁既服务态度, 呢间集团真系要好好检讨一下, 就算连麦记个态度都好过佢。 大家去食饭嘅时候真系要三思三思。