之前行铜锣湾都见过京林屋,好想入去食,但次次都系食完饭先经过,一直未有机会食。最近有朋友系面书share太古城开左间分店,又了起我条引,近近地就决定去试下!地点好方便,一出太古站行两三分钟就到。店舖好阔落,唔会为左摆多几张枱就逼到行都行唔到。店内光线好足,米米地色既装修令人好舒服。职员有礼,话说隔离枱有位孕妇入座,女职员好细心甘分咐同事要准备杯暖水,好窝心!讲返食物先!我地先叫左两份主食:金目鲷定食,有面豉汤、焙茶饭、渍物同超正既金目鲷!!第一次食金目鲷,爱上了!肉质好好好嫩滑!,厚肉,应该系腩位,有少少肥肉,食落好滑,皮好厚,好多骨胶原!哈哈个汁唔咸,limlim地,甜甜地,正到爆!京式鳗鱼饭都系有面豉汤同渍物。饭面有蛋丝同紫菜丝,鳗鱼好林好滑,无骨,成碗热辣辣!鳗鱼有啲汁,湿湿地,捞埋饭食,好正!焙茶沙冰雪糕雪糕好creamy,好香滑既奶味,中间夹住清清既茶香味!沙冰都好浓,唔会因为系沙冰就淡晒。正!焙茶卷蛋卷蛋好"海棉",好林,好香焙茶味。清清地,中间啲cream甜度刚好,食完都唔会好流。好soft!抹茶芝士蛋糕抹茶味较芝士味重,好滑溜!饼底好香,咸咸地,有少少似肉桂味,好特别,

讲返食物先!
我地先叫左两份主食:
金目鲷定食,有面豉汤、焙茶饭、渍物同超正既金目鲷!!

金目鲷定食

第一次食金目鲷,爱上了!

个汁唔咸,limlim地,甜甜地,正到爆!

京式鳗鱼饭
都系有面豉汤同渍物。

好soft!

抹茶芝士蛋糕
抹茶味较芝士味重,好滑溜!饼底好香,咸咸地,有少少似肉桂味,好特别,好好味!抹茶雪糕都系抹茶味较重,好浓,唔会太甜。底既红豆好林,好沙,相比雪糕甜少少,捞丸子食刚好!

超正!唔舍得甘快食晒

抹茶芝士蛋糕

甜品梗系要食杯茶啦!
会有张纸仔教我地点冲,仲有个沙漏帮我地计时
呢杯叫朝薰,比玫瑰苹果茶浓茶味,好香茶味。
焙茶朝薰

我呢杯系玫瑰苹果煎茶
好香,饮得出有玫瑰同苹果既香味,两者好夹。清清地俾我既感觉好fresh,relax
我地冲左几次都仲有味。

玫瑰苹果煎茶

一路食甜品一路叹杯茶真系好正!最佳享受!
加上呢度位置坐得好舒服,好适合情侣或好姐妹一齐黎谈心,食件饼。

今晚好满足,食物系厄like之选!哈哈!
一定会再黎!
金目鲷定食