2018-05-11 2320 浏览
这店应该都有30年历史吧,就算无最少都25年, 铺外围系做烧腊外卖, 海鲜其实系见唔到嘅,而名字上的"海鲜"就当系一个称呼吧, 因为现在我们所谓的海鲜一般外边有个玻璃鱼缸, 午市来试烧腊饭, 随便叫个义烧烧肉饭吧$37, 义烧是精炼的瘦义, 烧肉同样是接近零脂肪,个例汤用西洋菜煲猪骨, 落塩较重手, 但起码无太多味精先啦,西洋菜都有一大撮在碗内无花假,咁啱坐对面嘅工友坐低又叫义烧烧鹅饭, 佢加多句"肥义"唔该, 果然出嚟嘅义烧系肥义梅头,原来"单多声"同唔指定系有分别嘅! 除非你好似我咁唔介意食瘦义, 想食有脂肪的义烧就要出声啦, 呢度嘅姜葱油同出面的有点不同,佢只会加塩落去,所以味道系好直接收到! 外面的可能还会加一些其他调味料落去个姜葱度, 喜欢与否?!因人而异吧虽说是瘦义但一啖咬落去感觉系真的同现今那些大集团,大牌子相比就是多了一份好久没有食到的味道, 想必是某种腌料嘅味道, 但自己无法说明这...是怎样的味道! 猪肉大家用的多是同样的货色, 但那份深沉嘅味道系要在食的时候才散发出来, 这里午市除咗烧腊之外还有特选小炒做餐,跟白饭,例汤只系$49- 58临走见到隔离枱班叫𩠌食饭嘅

临走见到隔离枱班叫𩠌食饭嘅工友那枱出了个椒塩猪排, 个炸色金黄似乎有d手艺咁㖞,

下次同太座来试下来叫小菜先,

04/May $49 梅菜肉饼饭

这天来此一试其他午饭,除咗烧味以外的选择,梅菜肉饼饭是也,唔知点解碗汤的骨带大量肉㖞!肉饼是半肥瘦猪肉,但就比较多根腱位的粒粒, 调味稍稍咸咗D,

11/ May $37 肥义油鸡饭, 油鸡是半边脾搭两件胸肉, 肉质ok, 义烧比上次的瘦, 果然汤渣是只有两件瓜, 平碟头饭果然系咁,

还有一点留意到的系这店地下非常干净,没有半条牙签或者半张纸巾, 尽管入来的8成是"痳甩",但整洁度是令人惊讶啊!

2018-05-11
  • 肥义烧