2018-08-02 841 浏览
个日出去尖沙咀行街,想食日本野,又唔想又迫又嘈,要环境好又好味,忽然谂起之前个friend食过一间较为隐闭既“千上日本料理”,餐厅座落于宝勒巷粤海酒店1楼,食物有质素,环境宽敞坐得舒服, 可能地点有少许隐蔽所以唔太多人知道,就啱晒我地可以慢慢食慢慢叹。餐厅有单点同埋菜套餐,我哋本来想点一个二人餐, 因为有沙律、有甜品、仲有饮品包埋,非常抵食,但有食物想食又怕食唔晒,店长非常好人,可以比我地转换另外一啲嘅食物。蟹子沙律首先离个蟹籽沙律清一清味蕾, 呢个蟹子沙律由三层组成,最底层系新鲜沙律菜,而中间就系青瓜丝, 发表面铺满大量蟹子,份量够多感觉又清新,当作前菜一流。刺身三品刺身有三款,有三文鱼、池鱼同埋 油甘鱼,每款刺身都新鲜好味,师傅即场表演刀功,令到每块刺身都厚薄适中,口感更好。特式卷物卷物系由师傅选择当日合适嘅食材料即做,所以第二度系食谱, 虽然分量算多,但胜在新鲜好味。吉列广岛蚝广岛蚝一页有两只,每只都炸得金黄香脆外面嘅脆浆粉层非常松脆, 而里面嘅广岛蚝身保持juicy,加埋沙律酱一齐食会减低热气嘅感觉。寿司寿司有四件,配合两款新鲜嘅刺身鱼,饭嘅份量比例特别细,想令到更能食到鱼嘅鲜

蟹子沙律

刺身三品

特式卷物

吉列广岛蚝

寿司
寿司有四件,配合两款新鲜嘅刺身鱼,饭嘅份量比例特别细,想令到更能食到鱼嘅鲜味,但呢两款嘅寿司对比其他菜式就一般般。

纽西兰羊鞍
纽西兰羊鞍超级好食,表面煎得香脆,里面仲能保持肉汁,而且带一点点肥膏,肥瘦适中,加埋特色芥辣酱就一流,呢个羊鞍系必食推介。

朴叶鳗鱼饭
呢个鳗鱼饭嘅做法,系用朴叶同已烧既鳗鱼一齐蒸,朴叶淡淡既叶香加埋鳗鱼嘅鱼香味渗入饭里面,所以蒸出嚟嘅饭特别香,唔需要加咁多嘅酱汁先至会食到真正既香味。

整体嚟讲“千上日本料理”食物质素唔错,服务质素一流,店长够贴心, 而且环境唔错,系日本料理既一个好选择。