2021-12-31
行完千色,千色汇1期2楼有间食泰国料理的餐厅,见佢有个泰抵食二人餐 SET FOR 2㖞$188堂食仲要免加一,咁抵就同个FD 一齐试下。前菜:泰式咸蛋青木瓜沙律爽辣的青木瓜沙律,系一个好好的开胃菜。入面捞咗少少咸蛋粒,调起个沙律味,仲有少少虾干,增加咸鲜味,沙律本身已经用咗酸辣的鱼露调味。主食:1. 秘制烧猪颈肉切到薄薄地的猪颈肉烧得好香脆,肉质唔会好干柴,另外有个酱汁配返,我地觉得唔点都好够味,呢个朋友大推。2. 红咖哩牛腩原来都好大碗㗎,配料有冬瓜,薯条先系重点,炸过先炆,形状会完整啲,食落更香口。红咖哩颜色虽然深味道浓,但唔辣偏甜。唯一缺点系个牛腩煮得过火有点柴。小食:泰式拼盘有虾饼、蔗虾、春卷及鱼饼各有两件,当中以鱼饼最特别,带有少少冬荫功,外面系米纸的春巻就略为油咗啲,仲有泰式辣酱可以沾。但如果贪心的你,呢个多款式的泰国小食真系满足哂了。套餐奉送两碗泰式船面,用咗金边粉做面。船面汤底非常浓,咁样配合主食好似食紧超多𩠌的船面,如果唔饱的话仲可以配饭。另外我地加$38追加咗冬荫功汤,佢系火锅上,入面有两只爽口大虾,煮个阵留意住唔好煮到过熟。冬荫功汤的酸味好强烈,辣系慢慢渗出黎,
前菜:泰式咸蛋青木瓜沙律
主食:
1. 秘制烧猪颈肉
2. 红咖哩牛腩
小食:泰式拼盘
另外我地加$38追加咗冬荫功汤,佢系火锅上,入面有两只爽口大虾,煮个阵留意住唔好煮到过熟。冬荫功汤的酸味好强烈,辣系慢慢渗出黎,愈食愈刺激啊!
饮品:
泰式热奶茶(+5)
通常泰奶都好甜,呢个落啲练奶少,饮到浓浓的泰茶味,少少甜,好啱冬天饮暖粒粒。
青柠梳打(+12)
同啤酒杯一样SIZE,本身落咗半杯青柠汁,饮个阵自己再落埋SINGHA 的梳打水,酸酸地好开胃。