2018-01-08 894 浏览
已听闻呢间日本新宿甜点品牌多时,主打牛油甜点其实几个月前见杂志介绍觉得好吸引,已想一试焦糖白雪馅饼,点知一直话已售罄,从东京进口无期,所以𠮶次只系买左脆糖牛油蛋糕一试之下,真系好香牛油味,面层糖浆甜度亦调较得好合适,好好味!今次去铜锣湾Shopping经过Sogo,即刻去睇下,终于返左货!虽然都几贵(蛋糕直径得4吋,售价$268,我用左Sogo卡付款有95折),但都买左黎试下开盒见蛋糕同之前杂志介绍的一样,点知一切之下,咁硬嘅!?馅饼主要分3层,面𠮶层白色应该系奶油忌廉,中间𠮶层应该系Cream cheese,2层中间仲有少少焦糖酱最底系牛油曲奇挞底完全无解冻情况下,一入口,好硬㖞!又无乜芝士味,挞底又系似超硬嘅牛油曲奇心谂2百几蚊个蛋糕,唔系差成咁麻好在一家人只系食左半个,谂住留起半个,决定第二晚要解冻后先试真啲第二晚,解冻1.5小时后食,食落好好多!面𠮶层系滑滑奶油,最面嘅焦糖酱唔会太甜,底𠮶层芝士几香浓幼滑,配衬埋中间较浓味嘅焦糖酱,同埋因解冻后无咁硬嘅牛油曲奇挞底,简直同前一晚雪硬左𠮶件截然不同!原来系雪硬左出事第二晚呢件所有材料配搭简直绝配,非常好味所以提醒大家食呢个焦糖白雪
已听闻呢间日本新宿甜点品牌多时,主打牛油甜点

开盒见蛋糕同之前杂志介绍的一样,点知一切之下,咁硬嘅
最底系牛油曲奇挞底

心谂2百几蚊个蛋糕,唔系差成咁麻

第二晚呢件所有材料配搭简直绝配,非常好味

所以提醒大家食呢个焦糖白雪馅饼之前一定要解冻起码1小时

2018-01-06