2018-09-16 104 浏览
铜锣湾开咗一间小店,如果净系睇门口的话绝对估唔到原来佢系食鹿儿岛和牛嘅专门店,咁当然佢除咗和牛之外佢仲会有其他主打。呢到对牛的烹调手法,除咗会有铁板,丼饭之外仲会有寿喜烧,而且有好多唔同的部位同味道可以选。今次叫咗个熟成黑牛丼,用上300g的牛肉,份量超多,堆出来一坐山仔甘,好丰富,对于一个男人嚟讲都食唔唒。味道来讲亦都非常之有日式嘅风味,佢啲酱汁调得非常之好,夹埋啲配菜嘅洋葱嚟食已经非常之开胃。另外我就叫左一讲收起烧嘅和牛火锅,初头以为只会有一份牛肉同埋些少嘅菜,但系估唔到套餐嘅份量亦都非常之大,菜有一个锅另外仲会有一盘分开摆,而肉类除咗油脂分布非常之咁靓嘅和牛片之外仲会有五层嘅豚肉片。牛肉唔使讲净系睇相都知道系非常之好味啦,牛味,浓,脂肪重,入口即溶。豚肉亦唔失色,咬落爽身,香口。最后仲要提一提佢嘅汤底味道都十分之好,可能我个人钟意味道比较浓嘅关系,所以呢个汤嘅味道我觉得啱啱好,而且仲带点甜味,加人乌冬再加只蛋嚟捞,完美。

豚肉亦唔失色,咬落爽身,香口。