2020-02-05
本身唔系住系现崇山, 很少机会踏足呢头, 黄大仙中心食肆都偏向集团式多, 一场黎到就行下附近寻实。果然去到现崇山商场第一间, 就有间茶餐厅2.0, 名字很有趣, 望入去环境装修比起一般茶餐厅整洁得多, 设室外同室内座位, 细看门外餐牌, 款式不少, 价钱亦合理, 于是就决定入内DINNER!主菜可另加$10转SET, 跟餐汤同埋饮品, 如果想转特饮, 可享特饮价钱减$10餐汤拣左西兰花忌廉汤, 忌廉味突出, 口感幼滑【三色芝士焗肉酱意粉】HK$78卖相已经超级邪恶, 芝士同埋肉酱份量多, 捞埋一齐食, 个汁都好杰, 啖啖都食到芝士同肉酱, 微酸又惹味! 正!!【龙虾汤海鲜泡饭】HK$98龙虾汤于石锅中热辣辣上台, 热得仲滚下滚下, 另上一碗脆米饭, 加入汤中, 令脆米饭慢慢索左个汤既精华。锅中有多只海虾, 虽然虾壳卖相不算讨好, 但虾肉鲜甜弹牙; 当脆米饭索左个汤之后, 饭都唔会一pat pat, 每粒米饭都充满龙虾汤鲜甜味, 当中有大量莞茜+姜粒调味, 令人一试爱上, 值得推介!!我地两个主菜都分别转左特饮芒椰派对: 味道甜甜地, 芒果味较为突出, 有淡淡椰香, 入口香滑白牛: 7喜
餐汤拣左西兰花忌廉汤, 忌廉味突出, 口感幼滑
【三色芝士焗肉酱意粉】HK$78
【龙虾汤海鲜泡饭】HK$98
我地两个主菜都分别转左特饮
白牛: 7喜加左云呢拿雪糕球, 保留左茶餐厅传统味道
另一特色就系呢度既鸡蛋仔, 甜品类既鸡蛋仔只供外卖, 但堂食亦有三款选择
【千层三文鱼鸡蛋仔】HK$68
同样即叫即整, 鸡蛋仔烘得好香脆, 面层有芝士外, 以两块烟三文鱼卷成花状, 原来千岛酱中层都仲有大量烟三文鱼碎, 非常足料!
果然茶餐厅2.0令我对茶餐厅睇法改观, 而且全日免加一, 抵食!! 绝对要BOOKMARK下次再黎!!