2018-02-03 452 浏览
公司食团年饭,㨂咗去海福楼!上网睇,有款南瓜忌廉阿拉斯加蟹盖焗饭好吸睛,公司同事个个都话必食!蟹脚煮一道花雕蛋白蒸阿拉斯加蟹脚。再点百味脆豆腐,凉伴海蜇,煎莲藕饼,干葱豆豉爆鸡,明虾球菠萝船,上汤蒜子浸波菜,甜品叫咗荔茸西米焗布甸,其实重点系食只阿拉斯加皇帝蟹,其他都变成配角。百味脆豆腐,当然唔会有百种味道,外脆内软绝对名符其实,而且绝对满分!正!凉伴海蜇分量太少了,豆豉爆鸡鸡肉够 juicy,明虾球够弹牙够大只但数量略嫌不足,主角出场啦!用㬵剪剪蟹脚,原来蟹脚壳好薄,薄到好似薯片,所以好易剪,由于无点加调味料,蟹嘅鲜味满分,南瓜饭反而蟹味比南瓜味盖过,味道当然有南瓜嘅甜味,如果南瓜改成蟹黄就一流噜!但哩个饭都唔错。布甸以为平平无期,食落又唔平凡㖞,味道甜咗少少但啱自己口味,都系果句,份量少咗d。饭局中,日本老细亲口话俾我知,升职!2018年,有两个大 project,两个大 project都对自己往后人生有翻天覆地嘅大大大转变!期待2018年大大大挑战!
公司食团年饭,㨂咗去海福楼!
蟹脚煮一道花雕蛋白蒸阿拉斯加蟹脚。