呢日下昼放假,可以好休闲咁食个晏。我同朋友拣咗「厚福馆」,每次行过都畀佢𠮶碗「自动拉面」模型所吸引🤣,其实系见佢午市一人火锅好似几正,一直以嚟已经想试吓。餐厅环境几大,设有包厢房间。呢度冷气充足,抽风OK,所以打完边炉个身都无一浸味。另外,店员们服务态度几好,清楚菜式内容细节👍。我哋嗌咗两个午餐,再追加小食同锅料。佢哋单价唔贵,每份平均只需$8至$15,嗌吓嗌吓、不知不觉间就嗌咗好多,成枱都系🙈,睇嚟餐厅嘅定价策略好成功。尝十三味牛福盘($128),呢个系餐厅推广紧嘅期间限定款式,造型气势十足😎,并且可以一次过试到多款牛肉嘅刁钻部位。套餐内容包括🐮A5飞驒和牛、胸口𦛨、封门柳、安格斯颈脊、雪花勃仁、匙仁、吊龙、肥胼双层肉、口感牛立方、潮汕牛丸、牛𦟌、牛栢叶、黄牛喉、萝卜同黑松露饺。每款得一片,有啲意犹未尽,不过一个人食都刚刚好😄。中间配上秘制沙茶酱,适合沾牛肉食。踏雪寻龙($138),呢款系指鸡油花雕蛋白蒸原只巨头虾🥚,其实大头虾有几款口味可选,有得就咁打边炉或用芝士焗,不过感觉蒸蛋白就最具心思,不过制作时间亦比较耐。海鲜锅入面嘅大头虾鲜味十足🦐,虾头充满虾膏,虾肉爽口,由于剪开咗,食
尝十三味牛福盘
踏雪寻龙
踏雪寻龙($138),呢款系指鸡油花雕蛋白蒸原只巨头虾🥚,其实大头虾有几款口味可选,有得就咁打边炉或用芝士焗,不过感觉蒸蛋白就最具心思,不过制作时间亦比较耐。海鲜锅入面嘅大头虾鲜味十足🦐,虾头充满虾膏,虾肉爽口,由于剪开咗,食得方便,另外仲有六只大海蚬同一只青口,味道同样鲜甜。底部垫咗蒸蛋白同乌冬🍜,索尽海鲜精华。
佛跳墙汤
汤底要咗佛跳墙汤(+$20),睇个名就知足料,鸡汤额外配上一碗𩠌🐔,入面有金华火腿片、鸡髀肉、素翅同冬菇,饮落咸香味浓。另一款要咗龙虾浓汤(+$20),🦞虽然唔包龙虾,不过都真系轻轻渗出龙虾嘅鲜味,唔会太淡。题外话,每份餐都包两块生菜,数量好精准,哈哈。
打边炉当然唔少得牛肉🥩,我哋追加咗牛颈脊(+$15)同金钱𦟌(+$15),每款各有四片。虽然啲肉比较细块,但胜在啲肉有质素,肉味浓郁,并非一般肥牛水平。
手打丸
手打虾丸(+$15)以及手打墨粒丸(+$15),🍢手打丸真材实料,两款都超级爽弹,而且坚系包裹新鲜虾肉同墨鱼肉🦑,值得推介。
浓香芫荽面
浓香芫荽面(+$5),芫荽面呈绿色💚,面条偏幼身,面质软硬适中,食落带微微芫荽香,但无想像中浓郁🌿,口味可算系大众化。
酱油蛋
除咗火锅料,餐厅仲提供即食小食。我哋要咗酱油蛋(+$12),🍳鸡蛋卤得好入味,蛋黄溏心效果一流。跟餐小食则系炸鱼皮🐟,可以唔使自己嗌。
酸姜皮蛋
我哋另外仲要咗酸姜皮蛋(+$15)同鲍汁鲍鱼(+$12),两款都唔错,食落香口🤤。火锅以外嘅选择都唔少,口味多元化。
总括嚟讲,呢餐一人火锅好缤纷☝🍲,食食吓发觉价钱都唔算平,不过食材质素确系比任食店高。我见餐厅门口有唔少鱼缸,相信海鲜系主打,有兴趣嘅不妨一试。
踏雪寻龙
佛跳墙汤