2013-03-10
最近真系太忙喇,约试食时间都好难约,多谢老友食家嘅邀请,最后我哋系星期六嘅下午去试食。原本约咗十二点,不过今日人多车多,搅到我迟咗少少。餐厅位于登龙街,位置都几方便。 时间尚早,只有一台客人进食中。餐厅正正方方,装饰简约。我们被编排于角落嘅位置,自成一角。由于餐厅负责人未返,我们就影吓相,看吓餐牌先。店员奉上热茶,我们一边等,一边看餐牌,一边倾计。由于抱恙在身,不停饮茶,未食已经饮咗好多茶。 午市试食都系第一次,当然系叫午市套餐,套餐选择多,真系拣咗好耐。最后就决定叫寿司定食夺餐,加刺身盛。而小食就叫了安格斯香葱牛肉卷和汁烧鳗鱼。刺身盛跟餐加钱 ($108) 有12切,有带子,三文鱼,吞拿鱼,甜虾等,都几厚切,卖相都唔错。唔知系咪病紧,口淡淡,食唔到刺身嘅鲜味,同埋款款都差唔多味,今次真系食不逢时,病咗,试唔真啲味,食评唔够中肯。安格斯香葱牛肉卷 (Grilled Angus Sliced Beef Roll with Spring Onion) $120安格斯牛扒就食得多,牛肉卷都系第一次食,牛肉片似肥牛,肉汁都几丰富,包住劲多香葱,真系好有特色。汁烧鳗鱼 (Grilled Eel)
时间尚早,只有一台客人进食中。餐厅正正方方,装饰简约。
哗!啲汁多到呢半浸鳗鱼,鳗鱼好软好腍,酱汁味十分浓,冲破咗我口淡淡嘅味觉,真系好浓味。
寿司定食 (Assorted Sushi Set with Udom Noodles) $128
跟住到我嘅寿司定食,寿司定食份量都唔少,平时好多寿司定食唔配乌冬,又啲就因为有乌冬,又唔会俾汤,总系欠一样。呢个定食就唔同,前菜,沙律,渍物,白饭,味噌汤,乌冬样样有。寿司有三文鱼,吞拿鱼,鱿鱼,海胆等,仲有6 件小卷物,寿司本身加了 Wasabi,但系因为我本身唔食 Wasabi,所以在唔知情下食第一件觉得好辣,除咗食到海胆嘅甘味,其他鱼类我都食唔出味,真系唔好意思,病到失咗部份味觉。前菜同渍物都系腌物,中规中矩,食得出腌咗嘅味。沙律蔬菜食落好爽口。味噌汤应该都平时饮嘅差唔多味,不过我饮落系淡。乌冬唔知系咪手打,不过见到有角位,应该系机制,食落都算弹牙。