2021-11-28 3366 浏览
【鮨白鸟】午市几抵食嘅Omakase,星期六lunchtime都系七百几蚊埋单,性价比唔错😳除咗有湿纸山外,佢哋亦好贴心为每一位客人准备咗一支消毒手嘅喷喷,确保手干净可以落手食😂我地叫既Omakase系桔梗 Kikyou包括有小钵,刺身,茶碗蒸,寿司八款,手卷,面豉汤同埋甜品🍮茶碗蒸味道偏淡,而且入面嘅料比较少,较逊色~刺身我觉得几款都好食,尤其系生蚝🦪超大只,入口啖啖肉而且几鲜甜👍🏻 败笔位系我同fd都食到蚝壳🥲 如果唔系就perfect池另外吞拿鱼+wasabi淮山都几特别。两只夹埋一齐食都几好食,一个系淋身既呑拿鱼,一个系爽口嘅淮山,夹埋一齐食又有另一凡风味😚寿司分别有金目雕,𫚕鱼,黑龙鱼,烟熏深海池鱼,针鱼,带子 ,牡丹虾,吞拿鱼酱油渍•赤身,中拖罗同大拖罗🍣当中觉得有几样几出色👍🏻带子寿司超大粒带子,而且落咗啲青柠汁,味道几清新牡丹虾🦐呢个系我同friend都觉得成个餐最好食既一样野😳 师傅先拆开只虾,然后烧咗啲虾膏,再将虾膏放落虾肉上面。虾膏嘅香味系个口到回荡,韵味犹存,超好食!最后就系拖罗家族🤣三款拖罗入面都系大拖罗口感系最好,始终系最肥嘅部位😹 食落去嘅感觉会比较淋身啲
【鮨白鸟】

我地叫既Omakase系桔梗 Kikyou
包括有小钵,刺身,茶碗蒸,寿司八款,手卷,面豉汤同埋甜品🍮

茶碗蒸味道偏淡,而且入面嘅料比较少,较逊色~

当中觉得有几样几出色👍🏻
带子寿司
超大粒带子,而且落咗啲青柠汁,味道几清新

牡丹虾🦐

最后就系拖罗家族🤣

三款拖罗入面都系大拖罗口感系最好,始终系最肥嘅部位😹 食落去嘅感觉会比较淋身啲,入口即溶嘅感觉

手卷今次佢比咗个炸紫菜上面放咗刺身代替普通手卷,但系我觉得佢仲好食😳 炸紫菜上面铺满左海胆同埋拖罗,松脆嘅紫菜上面铺满新鲜嘅海胆拖罗,真系令人食到好满足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)超正

最后个甜品系抹茶雪糕同埋抹茶蕨饼🍵

两只都有好香浓嘅抹茶味,个人较钟意雪糕多啲,抹茶同奶嘅味道比较重,好好食😋

整体我地觉得啱啱好,但男仔食可能会有d唔够饱👀😂