2016-04-17 3877 浏览
上次到访Cafe Charm's深水埗店食晚饭时,跟店主交流吓做甜品嘅心得,仲听佢讲迟啲红磡店会推出英式下午茶套餐,甜品嘢我就最啱架,所以,佢话到时多多支持 。揾个周末,又拉咗表姨甥女嚟,因为下午茶、甜品依家嘢佢又钟意。由于嚟嘅目的都喺为咗个英式下午茶,所以,主餐牌就唔使多睇,直接落单点一份下午茶套餐。可能真喺几多客人嚟都喺想试个英式下午茶,所以,唔单止目测所见,有成八、九乘满入座率,以星期六下午茶时段嚟讲,喺个不错嘅成绩 ,而且,确喺有唔少客目标同样喺对准个下午茶套餐。套餐包括7样食物,三甜四咸,样样都喺打孖两件,并配伯爵茶或英式红茶,每份$218+10%。餐牌见印住星期一至五供应,查实依家星期六、日都有,否则今次就摸门钉啦 !究竟有无享用先后次序,餐厅就无建议喇,我觉得都喺随心就可以,不过,先咸后甜就比较大路啲。为方便写作,我就由下而上咁写,实际个品尝次序就当然唔喺咁!底层有黑松露什菌多士、烟三文鱼牛角包及迷你和牛汉堡。 黑松露什菌多士 满满嘅什菌,黑松露酱落得重手,配上烘得脆脆嘅法包,口感、味道俱备,让美味有个好开始。 烟三文鱼牛角包 牛角包话虽迷你版,但夹有沙律
,而且,确喺有唔少客目标同样喺对准个下午茶套餐。
英式下午茶套餐
底层有黑松露什菌多士、烟三文鱼牛角包及迷你和牛汉堡。
底层:黑松露什菌多士、烟三文鱼牛角包及迷你和牛汉堡
黑松露什菌多士

黑松露什菌多士
烟三文鱼牛角包

牛角包话虽迷你版,但夹有沙律菜及烟三文,一个人食晒一件都唔喺「湿碎」,然而,味道唔错,烟三文够油润,牛角包够酥香。
烟三文鱼牛角包
迷你和牛汉堡

有几迷你?拎上手比较就知,不过,都唔可一啖过KO佢,因为嚿和牛都唔细,而且,肉味几香浓,质感松软,之前睇过人家嘅食评都知和牛汉堡喺店方主打菜之一,做成迷你版都唔差。
迷你和牛汉堡
中层喺小兔窝夫配红豆忌廉、朱古力咖啡挞及苹果酥。
中层:小兔窝夫配红豆忌廉、朱古力咖啡挞及苹果酥
小兔窝夫配红豆忌廉

餐牌上原先列明喺云呢拿奶冻,唔知喺卖晒定转咗款,改咗件做成兔仔形嘅小窝夫。因为视为甜点,未有即时食,所以窝夫嘅口感腍咗,但喺,涂上柔滑嘅忌廉及清甜嘅红豆,其实就几好食。
朱古力咖啡挞

依件甜点小弟觉得最好食,挞壳脆口,中间嘅朱古力咖啡酱做得幼滑细致,但就偏向朱古力味重啲,而挞面加粒脆腰果就多添一份脆口感。
朱古力咖啡挞
苹果酥

原本餐牌话喺苹果酥,不过,食落我就觉得似香梨,因为味道比较清香。始终唔喺焗起热辣辣即食,打咗少少折扣,但本身件酥饼几酥香。
苹果酥
上层则只有英式提子松饼配草莓果酱。
上层:英式提子松饼配草莓果酱
英式提子松饼

分享到最后嘅英式松饼,单单只配草莓果酱,但啲果酱店员话自家制,食落唔会太甜,而且,朕士多啤梨味嚟得感觉天然;松饼质感烘得几好,唔太干身,不过,表姨甥女话干咗啲,所以,口味嘅嘢真喺人人不同。
英式提子松饼
伯爵茶

热茶喺以整壶上,供二人用,茶包采用Twinings品牌,至少冲到3壶,而到第4转先明显转淡。伯爵茶香,配上咸甜点皆宜,不过,如果可以俾客人拣其他饮品,如咖啡或花果茶,就算需要补钱,都叫做有多啲弹性,因为,确实有啲客钟爱咖啡多过茶
伯爵茶
今次又完成咗一次美味大搜查,同表姨甥女彼此闲话家常,过咗个悠闲下午。生活成日匆匆赶赶,间唔时停低吓,叹杯茶,食件饼,扮扮慢活,喺生活中嘅调剂