2017-12-13
早前同个旧同学到兰桂芳嘅FUMI食晏,先知原来佢喺日菜嘅粉丝,对日菜可谓情有独钟,无论刺身、寿司、烧肉、串烧、涮涮锅……等等都无任欢迎。反而,天妇罗就比较少食,原因不外乎较「热气」,但做得好嘅天妇罗可以唔点热热,最近,食友就推介我位处威灵顿街一食厦之上嘅「泷」(Tempura Taki),做天妇罗够专门,亦甚有水准,故再次约旧同学聚一聚。不过,「泷」晚市主要做厨师发板,定价唔便宜,所以,推介我哋嚟食晏,以质素而言,性价比高。门面有啲高傲嘅感觉,推门而入,装修亦非走和风嘅木系暖色,反而,格局摩登,走高格调嘅色系。最抢眼莫过于入门口靠墙嘅巨龙彩绘,栩栩如生!吧枱喺抢手位,因为,可以欣赏到师傅做菜。而安坐后,第一时间送上热毛巾,递上餐牌让客人慢慢点菜。午市以定食为主,大部分基本都已包冷钵、先付、前菜、渍物、味噌汤、甜品,部份就再加入刺身,定价都喺二百头到三百尾。呢度主打喺天妇罗,所以,旧同学就晌呢版拣咗特上天妇罗御饍。仲有一款午市套餐喺小弟嘅抵食推介,称为午市特选二重奏,晌12款饭、乌冬、荞麦面……等任拣其中两款,同样,都包冷钵、先付、前菜、渍物、味噌汤、甜品,定价只喺$198。初时,心想任
虽然以定食形式奉上,但天妇罗部份喺由师傅逐件炸起逐件上,所以,坐晌吧位喺必然嘅,就算喺定食,都添多一份优越感。由于天妇罗大部分都喺得一件,故味道要问番佢觉得点,小弟就只有影相留记录。 刺身
冷钵、先付、前菜……等等容后再分享,而跟我嘅定食比较,就喺多咗一份刺身,有吞拿鱼赤身、甜虾及带子,同学话啲刺身好鲜甜,尤其吞拿,唔会有种冰雪感,甜得有点黏黏滑滑,但虾味浓,带子厚肉得嚟更喺爽到不得了,就连啲日式芥末都喺鲜磨货色。 海藻盐、咖喱盐、柠檬汁、萝卜蓉
正所谓工欲善其事,必先利其器,未落到天妇罗主题,先介绍其佐料。比一般海盐,海藻盐固然更加健康,咖喱盐则比较少遇见,而柠檬汁确有提鲜鲜腻之效,而萝卜蓉如果唔喺店员解释,真喺唔知咁有来头,分别用上九州及静冈两地嘅萝卜磨蓉,你话我心理作祟都好,感觉宁舍水润清甜,而啲萝卜蓉喺当「小食」就咁食用,作用喺解热,故店方会无限量为你添加! 天妇罗车海老
先上场喺最常出现嘅海老,即喺大虾,师傅话初秋喺「车海老」盛产期,肉鲜且爽,洒点盐,鲜虾味更突出,再者,炸功了得,唔单止粉浆又薄又脆,如披上薄薄金黄外衣,彷佛一滴油感都无。而车海老因外壳有一圈圈黑纹,好似车呔咁,所以叫「车海老」,不过去壳沾粉浆后就变得「呔纹」唔明显。此外,虾头都咪错过,因为已经炸至酥脆,沾咖喱盐更香口惹味。 天妇罗濑尿虾(左)、木𩾌鱼(右)
再嚟嘅喺濑尿虾,唔使自己揾手拆壳,当然食得够爽,虾肉有弹性,食味唔错。而木𩾌鱼(希望无听错),细细尾一条,唔知真身喺点,外皮香脆,肉质柔软,有点点油香,鱼味比较浓。 天妇罗日本红衫鱼(左)、马头鱼(右)
日本红衫,师傅话已加咗少少红梅酱,所以,咩都唔使点可以入口,啲鱼肉超嫩滑,喺今日咁多款鱼中最滑嘅一种。马头鱼其实都滑溜,只喺跟红衫比就有些微比下去嘅感觉,而外型带点鳞片状,鱼味不俗。 天妇罗野菜
最后一轮嘅天妇罗喺野菜,分别有珍珠笋、冬菇、青椒,珍珠笋出奇地咁爽脆,冬菇、青椒好食得出食材嘅原味,可见简单嘅野菜都喺用上有质素嘅靓料。 午市特选二重奏:北海道松叶蟹肉蟹饭配三文鱼籽、天妇罗什菜虾饼饭 $198
成份定食捧到上枱,份量真喺唔讲得少,两大碗丼,饭量十足,真喺有少少后悔点咗两个都喺饭,其中一碗要荞麦面会唔会轻盈番啲呢,哈哈!不过咁,小弟钟意食蟹却唔钟意拆蟹肉,所以,松叶蟹肉饭喺稳胆,而呢度以天妇罗出名,我都梗喺要试啦,故此,就拣二重奏里面有天妇罗成份嘅丼饭。
前者小杯内有两款喺凉拌时蔬:冬菇丝及黄牙白,无乜太多腌料或酱油,所以,味道比较清淡;后者喺几片腌昆布,即喺海带,相对味浓,亦有啲偏咸。 先付
一小碟摆得颇精致,白色嘅以为喺豆腐,咬落又好似唔多似,再咬耐啲,内里充满水份,似喺我哋打边炉解咗冻嘅蜂巢豆腐,口感过瘾;另一件批得好靓嘅喺芋头嚟,粉糯有芋香。 前菜
仲有一小碗薯仔沙律,店员无特别介绍,相信唔会大有卖点,不过,个人认为做得唔错,个蛋黄酱几香,薯仔够粉又有薯味,口感又无话太干。 天妇罗什菜虾饼饭
趁热先食个什菜虾饼饭,整件什菜虾饼饭大细啱啱好冚过碗面,睇样都见到有唔少野菜同虾肉,夹起一炷试试,一咬「咔擦声」脆口到不得了,而且,真喺完全无油腻感;饭粒食落有米香,兼且口感软糯,扒饭都扒得比平时快,而且,两碗饭都比预期大碗,真喺食得我好饱。
有留意小弟食评,就见到我食亲海鲜丼都拣蟹丼为首选,上文都解释过原由。之前晌「豊洲水产海鲜丼専门店」食过嘅北海道响螺松叶蟹甜虾丼,美味感仲「沥沥在目」,虽然,呢次嘅蟹丼只单单有松叶蟹肉,无蟹棒及蟹膏,但一碗面都铺满鲜拆蟹肉,绝无欺场,加上晶莹剔透嘅三文鱼籽,抢眼突出。丝丝蟹肉极为鲜甜,三文鱼籽味带咸鲜,两者拌饭同食,一流呀!
最后先饮番几啖汤,面豉味浓,食完两个饭,再饮点汤,暖意下肚,感觉舒服晒。 朱古力慕丝蛋糕
甜品喺西式嘅慕丝蛋糕,当然,小弟就想喺以和果子作结啦!然而,件蛋糕都做得有水准,朱古力味浓,口感柔滑,伴以自家制蛋黄酱,富蛋香(个人觉得唔落都问题不大),消化饼底再做多薄少少就完美喇! 作为一间中高档日本餐厅,佢哋嘅服务水平做得好熨贴,添茶就唔在讲,上菜时会细意解释一下,唔使要求都会自动加添萝卜蓉,就连同学食完天妇罗车海老后,留下一小截虾尾,店员都专登帮佢换只新碟,一切客人都会睇在眼里,让人感受到餐厅嘅「泷」情厚意。