2018-05-19
系湾仔番工已经有一段时间,唔系食港式野就西式野,终于要突破框框,难得同其他部门同事食饭,所以佢地带我去食泰国菜,位于轩尼诗道嘅新曼谷泰国餐馆。同事介绍话唔贵之余,质素都唔差咖。 是日可能落雨,唔算太多人。但听闻楼上有雅座,所以其实都无须担心会无位坐。睇睇个餐牌,以泰国菜加呢个地段,果然价钱唔算贵,而且仲送一杯饮品,其实仲好化算添。最后,系海南鸡饭同金边粉之间挣扎,优先试咗海南鸡饭先啦!我谂大概等咗五至七分钟,我地嘅海南鸡饭陆续到,饭同鸡整体感觉唔错,唯独执边啲配菜令人感觉有点不安。试下个海南鸡,已经去骨十分贴心,幸运地得到鸡脾嘅部位,所以入口嫩滑无可挑剔。海南鸡点蘸埋个泰式酸辣汁,再同埋饭一齐食,真系好开胃。整体鸡、饭、酱汁中规中矩,但配菜果然系唯一败北嘅地方,除咗无味,入口有种生生嘅口感,真系宁愿无配菜。其实跟餐仲附送咗一碗葱花鸡汤,但口味方面,我觉得有点太浓,所以没有多饮。但同事有好好饮哂碗汤,佢觉得仲几好饮,因此每人口味各有不同。总结,夏天难免胃口差,泰国菜既酸又辣就岩哂,立刻食欲大开。所以呢到价钱唔贵,其实都系一个几好嘅放饭饭堂。绝对有机会试埋个金边粉。
我谂大概等咗五至七分钟,我地嘅海南鸡饭陆续到,饭同鸡整体感觉唔错,唯独执边啲配菜令人感觉有点不安。试下个海南鸡,已经去骨十分贴心,幸运地得到鸡脾嘅部位,所以入口嫩滑无可挑剔。海南鸡点蘸埋个泰式酸辣汁,再同埋饭一齐食,真系好开胃。整体鸡、饭、酱汁中规中矩,但配菜果然系唯一败北嘅地方,除咗无味,入口有种生生嘅口感,真系宁愿无配菜。其实跟餐仲附送咗一碗葱花鸡汤,但口味方面,我觉得有点太浓,所以没有多饮。但同事有好好饮哂碗汤,佢觉得仲几好饮,因此每人口味各有不同。 总结,夏天难免胃口差,泰国菜既酸又辣就岩哂,立刻食欲大开。所以呢到价钱唔贵,其实都系一个几好嘅放饭饭堂。绝对有机会试埋个金边粉。