2021-07-09
同一班朋友一齐来左第一城食呢间店的午餐,已经唔系第一次食,亦系为左烧肉而来。其实可以剩叫烧肉套餐,但觉得要午市套餐加$35有烧肉去烧系最抵食的,建议大家都咁做。每个餐都会包泡菜小食,呢个其实几好食,作为餐前小食系几开胃的。然后每人都会有汤,个汤好细碗,份量大约系个碗1/4左右,不过唔紧要。个汤味道有啲得意,完全形容唔到系咩味。好饮咩?讲唔上,唔好饮详,又唔算,最奇怪的是我地成班朋友无一个人能够讲得出佢系啲咩汤。个餐包一杯饮品,我叫左姜味汽水,但系饮唔到有姜味,亦唔系好见到有汽,系一杯唔难饮的甜味的饮品。呢个系海鲜汤乌冬,清清地,个乌冬是扁乌冬,几好食,海鲜就有虾、带子等等,略嫌海鲜味较为淡。辣豆腐海鲜饭: 呢个系辣辣地,因为我钟意泡菜,所以亦都觉得佢几好味,个煲辣辣咁来到,豆腐几滑,几钟意食里面个蛋。石头窝饭:呢个好好食,饭够哂干身,所有食材混左一起也好夹,份量都好大份,一个女仔食,系一定会觉得好饱。我地系特登来食烧肉的,呢个叫「上级牛肋肉」,我地今次只叫左呢种肉,其他肉上次食过,无呢个好食,有肉味,而且薄薄地,好易烧,亦都有咬口得来,肉不会太淋或太鞋口。 建议大家可以食呢过,不过
石头窝饭
我地系特登来食烧肉的,呢个叫「上级牛肋肉」,我地今次只叫左呢种肉,其他肉上次食过,无呢个好食,有肉味,而且薄薄地,好易烧,亦都有咬口得来,肉不会太淋或太鞋口。 建议大家可以食呢过,不过就算唔选呢个,都建议大家唔好选牛舌,上次食过,呢个有啲un,麻麻地。
「上级牛肋肉」
好开心可以同好多朋友食呢餐饭,大家一齐烧下肉,倾下计,relax一下。