2014-08-07 6641 浏览
又到了午飯時間⋯⋯ 今日揀左位於the one 8樓的FULL/half。從門口望入去,好似幾寬敞,掛左很多盆裁,簡單樸實,可以舒舒服服地吃一餐。木的裝修,同白色磚牆,好似身在花園中,吊燈卻添上一份優雅。另一邊掛了另一種吊燈,感覺簡約。窗邊間開了一個個卡位,私隱度高,傾計也不怕嘈到人。坐在窗邊,雖然8樓唔算高,但不其然有種居高臨下的感覺。特別的枱紙和餐巾。細微既位可見心思。有幾款lunch set可以揀。餐湯係南瓜忌廉湯。忌廉落得好靚,好似幅畫。南瓜味可以更濃,有點被甜甜的忌廉蓋過。忌廉味很重,可想而知口感很滑。另一個前菜要了蟹肉沙律,配芒果汁感覺甜而清新,蟹肉份量挺多,帶點咸咸的海鮮味。飲品有latte和yoghurt。Yoghurt的味道有點怪怪的,香蕉芒果乳酪3樣都出,一開始覺得少少藥水味,飲下飲下又好像習慣了。主菜是自家製蛋闊麵,鱸魚忌廉汁。魚很滑,忌廉很濃。吃得出闊麵是自製的,很新鮮和有蛋味,不錯 另一個是parma ham香草三文治。賣相唔錯,車厘茄同沙律醬好colourful,不過沙律醬令我不禁聯想到茶餐廳的沙律。ciabatta好鬆脆,好好食,只是略嫌牛油偏多。兩大塊p
木的裝修,同白色磚牆,好似身在花園中,吊燈卻添上一份優雅。
另一邊掛了另一種吊燈,感覺簡約。
特別的枱紙和餐巾。細微既位可見心思。
有幾款lunch set可以揀。
另一個是parma ham香草三文治。賣相唔錯,車厘茄同沙律醬好colourful,不過沙律醬令我不禁聯想到茶餐廳的沙律。ciabatta好鬆脆,好好食,只是略嫌牛油偏多。兩大塊parma ham,幾香,肥瘦平均,但咸左少少。
最後是甜品。唔好睇佢其貌不揚,味道一點都唔差。分成幾層,頂層係好light的忌廉,有點像mascarpone,甜度每層遞增,下面是阿拉伯甜點果種濕濕地,好甜既餅。幾好食。
好寧靜悠閒既一個午餐,食物不錯,份量又剛好。好完整咁有前菜,主菜,飲品同甜品,好滿足。可能少人,服務唔錯,好快就留意到客人既需要,落單,上菜,加水全部都好有效率。
2014-08-04