2017-09-06 1136 浏览
餐厅虽然叫做「大排档」,但环境真系好舒适,带少少怀旧Feel,远远高于大排档级数。西餐当然有,性价比就远超「大排档」。午餐最贵都系百几蚊,包汤、多士、主菜同餐饮。餐牌背面有下午茶餐,睇中左个「大排档劲秋杂扒」,可惜两点半先供应,下次再黎食。最终叫左两个午餐,餐汤 - 黑毛猪甘笋汤,唔钟意食甘笋既朋友都大口大口咁饮,证明坚系掂!入面有粒粒黑毛猪肉。蒜蓉包 - 够热够香脆。香烧原条鲜多宝鱼$138 - 条鱼好大,第一次食烧多宝鱼,又几好食㖞。底、面都有鱼肉,无细鱼骨,啖啖白肉,感觉健康。鱼肉无腥味,雪白够弹牙。驰名西班牙橡果级别黑毛猪$138,因为黑毛猪日常主要粮食系橡果,而级别系根据猪只吃橡果的时段来规定,分为三个等级,当中最高级就系橡果级别。据讲肉质因而渗有阵阵的橡果香气,橡果香气我就食唔出,但肉质真系特别柔软嫩滑,味道亦特别丰富有层次。要一赞既系︰配菜系烤蕃茄同红豆蕃薯泥,蕃薯泥粗纤维,加入红豆,豆味几香,做得好有心思。餐饮 - 即磨咖啡好香浓。要一提既系午餐选配够弹性,沙律、甜品、红白餐酒 、海鲜拼盘任君选择。沙律加$25 - 咖喱菠萝鸡肉沙律 ,叫左一份Share。菠萝系新鲜菠萝

午餐最贵都系百几蚊,包汤、多士、主菜同餐饮。

入面有粒粒黑毛猪肉。

蒜蓉包 - 够热够香脆。

鱼肉无腥味,雪白够弹牙。

餐饮 - 即磨咖啡好香浓。

沙律加$25 - 咖喱菠萝鸡肉沙律 ,叫左一份Share。菠萝系新鲜菠萝,好甜,仲加左荔枝味爆珠,另外之前都未食过咖哩鸡肉加入沙律,几特别。

红白餐酒 每杯加$28,今日唔想饮酒就冇加到。

海鲜拼盘 加$55,加左两份,生蚝、鲍鱼、日本带子、鲜虾、圣子刺身,自己买都唔止呢个价,新鲜抵食。

矶煮鲍鱼口感弹牙,份外鲜甜。

蜜糖面豉汁配搭日本带子刺身,层次更丰富,比单单带子刺身好食好多。

圣子非常爽口。

是日甜品 加$18,焦糖炖蛋,又加左一客两个人share,都好大份量!
食落香滑,蛋味浓,面层焦糖好脆,系即叫即烧。

质地非常幼滑。

铜锣湾区,午餐做到咁抵食,选配又够弹性,正呀!