2023-11-09
今次去左长沙湾做野,又要揾饭食既时候,见到呢间新开既粉面舖就入去试下啦佢地坐位都ok,最重要就系有纸巾提供,餐具就系柜桶自己攞既,有纸巾既餐厅系我心目中先赢一分食物方面佢地有汤,同捞选择,佢写系米粉,但实际食落系米线黎既,见佢地超值套餐系拌粉,我平时比较少机会食捞既,不妨一试我地其中一份叫左土鸡蛋炒肉碎拌粉+黑蒜肉饼瓦罐汤($58),个粉既份量几大碗,呢个粉有d辣椒睇落好多咁,但唔算好辣,一般人都会食到,个捞面汁几好味,加埋鸡蛋肉碎有d咬口咁几好,同埋个米线佢整得几爽,我都几钟意,个黑蒜汤系用瓦煲炖出黎,入面有大大旧肉饼好正,黑蒜味又够浓,有个咁正既汤饮都喜出望外另一个餐就叫左秘制杂酱拌粉+鸡蛋肉饼瓦罐汤($60),同样呢个份都系大大碗,佢就比较重口味d,因为有个中间既秘制酱料真系够惹味,如果钟意食浓味野呢个一定岩食,反而呢个餐个汤就系比较清既,同样肉饼都系大大旧,正饮品我地叫左柠檬百果香茶($16),同埋冰镇酸梅汤($18),呢度都有呢d另类饮品又几特别,个酸梅汤仲系自己整既,两杯饮品都好饮呢间餐厅个汤我觉得系惊喜黎,冇谂过米线店有好饮既炖汤饮,而拌粉都几正,浓味得黎食完又唔会劲口渴