2022-10-31 262 浏览
行完大棠山落来已经差唔多一点, 唔想返到元朗市区先食晏, 所以就系山脚路口的伟记,之前食过早餐, 一般茶记的水准.  估唔到今次的午餐反而有点惊喜.入到去自己揾个位坐低, 都未点餐哥仔已经送来一碗例水, 睇了餐牌之后, 点了个蒸肉饼饭,  冻茶少甜, 今日的例汤系木瓜猪骨汤, 入面有一旧好大的木瓜, 仲有少少猪肉及花生眉豆红腰豆, 木瓜猪肉及豆都唔少,  算系茶记例汤中的诚意之作, 汤都未饮晒 肉饼饭就送到了, 肉饭除了猪肉外, 入面仲有冬菇及土鱿,  肉饼份量一样的多.我习惯系用匙羹挖一小块肉饼出来, 配饭一起吃, 结果整碟饭食晒, 肉饼仲未剩, 而且肉饼内的冬菇及土鱿香味十足, 好好食.唯一要挑剔的系,  汤及肉饼都有味精, 虽然唔算多, 但可以再落少点会更好, 因为汤料及肉饼的馅料都已经够晒多,  落些盐糖应该已经够好味.点都好, 呢个肉饼饭连汤, 不论系份量, 配料, 味精都有点惊喜, 值得返来再试.

入到去自己揾个位坐低, 都未点餐哥仔已经送来一碗例水,
睇了餐牌之后, 点了个蒸肉饼饭,  冻茶少甜,
木瓜猪肉及豆都唔少,  算系茶记例汤中的诚意之作,
汤都未饮晒 肉饼饭就送到了,
我习惯系用匙羹挖一小块肉饼出来, 配饭一起吃,

2022-10-29
  • 肉饼