2017-03-22
今日外出工作,终于唔使stay系观塘食lunch啦👏🏻👏🏻👏🏻~辛辛苦苦做完野,再去sogo买野,于是好他调甘步行到尖咀呢度食乌冬~👾呢间铺其实好耐世纪前食过,不过系去通菜街果间分店,而间店已经汁左好几年了"👀-----------------------特选大门蕃茄浓汤手打乌冬🍅($68)今次再黎到呢度食乌冬🍲,个感觉必须讲系大不如前😿。可能细个好少去食好西,对食既要求唔高,所以某些唔错嘅餐厅就会比我一个好深刻同好食既印象。尚记得当时乌冬款式唔算多,小食更只有寥寥几样,蕃茄汤却系坚浓同入味,味道更系令人食完有介绍朋友黎食既冲动🤤🤤。多年后再游旧地,surprise见到宜家既Menu七彩缤纷,但野食黎到时不禁有少少叹息😞。 锅底坚用原只蕃茄,但可能汤煮得唔够时间,又系得个颜色,淡而无味😫。手打乌冬个口感软滑,系中意食滑滑乌冬朋友’s cup of tea🍵;配料算多,除左有日本叉烧之外仲有鸡扒🐥,叉烧唔韧,鸡扒竟然有去鸡皮,呢样系岩晒香港人对健康饮食的要求~所以整体虽然系有点失望但仍可以接受既😅不过杯餐饮桂花蜜就出事喇😖,纯净白开水的颜色,最多加少少桂花碎,饮落只似甜糖水,或者热饮会好
-----------------------
特选大门蕃茄浓汤手打乌冬🍅($68)
不过杯餐饮桂花蜜就出事喇😖,纯净白开水的颜色,最多加少少桂花碎,饮落只似甜糖水,或者热饮会好的啦(谁会知道⋯😶😶)
好味指数😋:6.5/10
翻啅指数🙆🏻:6.5/10