2017-09-17
今日来到附近见客,原来而家金钟廊比以前靓咗咁多!客户嘅办公室近住美国银行大厦,于是lunch都直接落楼下食。见到有一间日本餐厅好似唔错,就入去试吓。入到去好大,坐得好舒服。当时差不多两点半,过咗午饭时间,环境增添一份写意闲情。午餐有多款唔同嘅刺身日式便当选择,样样都想食,好贪心嘅我当然选择刺身定食。店员捧住一整份午餐,上到枱一大盘嘅刺身真系十分丰富。面豉汤不过不失,不太咸。日式蒸蛋很滑,甜甜的但蛋味略嫌不太够,冬菇很入味很甜。刺身有海胆、带子、牡丹虾、三文鱼和吞拿鱼,全部都切得厚厚的,口感十足而且好新鲜!海胆用上加拿大海胆,十分大而且很鲜甜很creamy!! 带子同三文鱼都很甜很嫩滑!牡丹虾有一种弹牙感,好甜!唯独吞拿鱼不够肥美,而且吞拿鱼一向不是我杯茶,所以都给朋友吃 。最尾食埋一件雪糕糯米糍做甜品,就完成呢一餐丰富嘅午餐。雪糕糯米糍用了维记算系一个败笔,好彩之前嘅刺身已经令我好满足!
店员捧住一整份午餐,上到枱一大盘嘅刺身真系十分丰富。
面豉汤不过不失,不太咸。
日式蒸蛋很滑,甜甜的但蛋味略嫌不太够,冬菇很入味很甜。