2023-05-01 3420 浏览
🥰 香港 “具名气” 嘅法国菜意大利菜十分难搞, 不断探店, 不断踩雷. 老友 “甘仔” 百年一遇请食饭, 拣咗无星又偏远嘅 Angelini. 🥢 餐厅格调带新派艺术气氛, 今日被安排坐窗边位, 望树景. 午市套餐 $438+10%, 包括头盘, 汤, 主菜, 甜品. 另加 $120+10% 配红白餐酒, 买一送一, 几抵玩.🥖 面包. 非常一般. 最有趣系一粒粒嘅 “醋”.🦑 头盘 (我): Polpo alla Luciana, 烤八爪鱼配蕃茄及橄榄汁. 够腍, 够味.🍅 头盘 (甘): Burratina, 意大利普里亚软水牛芝士配蕃茄及罗勒香草酱. “甘仔” 点既, 我唔钟意芝士, 合格吧!🦞 Lobster Soup, 龙虾冧酒忌廉汤, 另加$150. 够热, 味道不俗, 几粒龙虾肉, 抵赞. 冧酒效果唔明显. 我较钟意 A Lux 同埋 The Steak Room 嘅版本.🦞 主菜 (我): Spaghetti Martelli all’astice, 龙虾意大利面伴意式龙虾膏蕃茄汁. 十分欣赏龙虾壳肉嘅处理, 唔难搅, 味道对版, 但零惊喜, 面嘅份量偏多. 🦐 主菜
🥖 面包. 非常一般. 最有趣系一粒粒嘅 “醋”.
面包
Polpo alla Luciana
Burratina
Lobster Soup
Spaghetti Martelli all’astice
🦐 主菜 (甘): Tagliatelle al ragu di mare, 柠檬海鲜烩自家制意大利扁面. 调味唔错.
Tagliatelle al ragu di mare
🍮 Tiramisu, 招牌意大利芝士饼. 用咖啡杯上, 卖相超赞, 好食㖞!
Tiramisu
☕️ Cappuccino, 意大利泡沫咖啡. 正常.
Cappuccino
🥧 Petite fours. 唔啱口味.
Petite fours
🤗 总结: 环境阔落, 服务Ok, 喺张枱摇下摇下. 论食物, 正常发挥, 对得住价钱, 稳阵过关, 只系略欠招牌或惊喜菜式.