2021-11-13 771 浏览
同事请食午餐铁板烧,公司在中环行过去要15分钟。餐厅环境唔错,凹形座位围住中间两个厨师烹调食物,距离感适中,唔会太近太大油烟。Set lunch有4款,松/竹/梅/樱,我同另一个同事都拣咗松(银雪鱼➕美牛厚烧 $350),另外两个同事楝咗竹&樱。我们的「松」set lunch,去片!每人座位几阔落舒适我们4个人坐侧面,可以睇到厨师烹调又唔会食正油烟日式沙律,蔬菜新鲜,好味呢个系另加嘅三款鱼生,白身鲷鱼➕拖罗➕金目鲷,鱼肉新鲜,$100 值得食主菜银雪鱼,画龙点睛系块鱼皮,煎到成只雀有对翼识飞咁,好香脆香口但鱼肉就差少少油香,而且份量得一小块,唔多够。几厚肉,煎得刚好,属意料之中味道,冇咩惊喜。美牛厚烧我叫了七成熟,有肉味加上煎得刚好,好食,旁边系产自日本嘅独子蒜,好香脆同牛肉一齐食,有提升味道效果。有个同事点咗牛肉薄烧,但卖相麻麻,所以建议个餐点厚烧,虽然贵少少。炒饭粒粒分明,够干食少油有蛋香,上佳之作焦糖多士,每个餐两件,牛油味香浓,口感酥脆,但因为我不能食太多牛油,所以只系食咗一件,另一件俾咗同事食甜品要了白桃sorbet(因为我有乳糖不耐症,食唔到雪糕),虽然对我来讲有啲太甜,但

我们的「松」set lunch,去片!

每人座位几阔落舒适

我们4个人坐侧面,可以睇到厨师烹调又唔会食正油烟

日式沙律,蔬菜新鲜,好味

呢个系另加嘅三款鱼生,白身鲷鱼➕拖罗➕金目鲷,鱼肉新鲜
,$100 值得食

但鱼肉就差少少油香,而且份量得一小块,唔多够。

几厚肉,煎得刚好,属意料之中味道,冇咩惊喜。

美牛厚烧我叫了七成熟,有肉味加上煎得刚好,好食
,旁边系产自日本嘅独子蒜,好香脆

炒饭粒粒分明,够干食少油有蛋香,上佳之作

甜品要了白桃sorbet(因为我有乳糖不耐症,食唔到雪糕),虽然对我来讲有啲太甜,但有sorbet 选择已经加分

过程中厨师会问你食唔食葱蒜芹,又会简单介绍食物同提议点食最好,有omakase 感觉。总括食物,环境同服务值得个价钱。

见有其他客人点咗梅set (鲍鱼),只南非鲍鱼生out out 喺铁板上煎,几大只,应该几好味,下次可以再来试吓。
2021-11-12