2020-12-15
每区都会有旧式茶餐厅或者冰室,有啲甚至已经开咗半个世纪,喺油麻地就有呢间 大安茶冰厅☕冰厅一路见证住油麻地嘅变迁~佢开喺果栏附近,所以平时都好多喺果栏做嘢嘅人黎食嘢,而架亦都会有打工仔帮衬👍🏻👆🏻大安依然系维持住六、七十年代嘅装修,门面招牌都系用上以前嘅异体字(以前港英政府未将汉字系统化,有啲字体就留传到而架,而每个人写法唔同,又未有正字,所以𠮶阵时出现几多异体字)放住玻璃樽汽水嘅透明冻柜👆🏻大安入面嘅装修亦系无变(铺头曾经有呢度嘅两倍咁大,但后来做唔住所以cut净而架咁样),靠墙就系冰室/茶餐厅嘅经典窄型卡位👆🏻上图左就系佢地嘅开放式厨房😹由于大安只有小食牌🍜,所以就无茶餐厅𠮶啲炒粉面饭,最复杂嘅都只系贴系墙上嘅🍝烩意粉~👇🏻👇🏻👇🏻餐牌☕基本嘅汤通粉、意粉、米粉、面都有嘅,亦有三文治🥪同简单小食🍞🥣当然唔少得嘢饮啦~晏就得闲又咁啱经过,就入黎叹返杯☕佢呢度嘅奶茶都唔错,奶味同茶味都算出,而且几滑👍🏻虽然未算系最好饮嘅奶茶,但冰室嘅人情味搭够,我亦相信大安嘅奶茶都温暖咗唔少茶客/食客嘅心🥰趁佢未被时代巨轮吞噬之前,真系要好好珍惜啊~
放住玻璃樽汽水嘅透明冻柜👆🏻