2016-11-12
潮福一直系蒸气火锅既代表,分店数目越来越多,而销售模式亦从单点开始转变成半任叫形式既晚市放题。今日同朋友来到厚福街,虽然潮福对面亦有一间形式相似既餐厅,但我地都决意要一试呢间出名老店,果然没令人失望!一到潮福,已经见到8成满座,好多都系庆祝生日或者朋友聚会,充满欢乐既气氛。侍应姐姐好快手咁比左放题纸比我地再讲清楚收费。炖汤先来一人一壶炖汤,非常鲜甜而唔系味精味,入面仲有螺肉,呢碗汤已经加唔少分!乳鸽 每位半只乳鸽等既时间较耐,不过系完全值得!乳鸽放入口时感觉到热辣辣,外层香口而带油份,乳鸽虽然唔太大只但肉质嫩滑,无谂过食蒸气火锅都可以食到有质素既乳鸽!龙虾 每位半只龙虾又系另一个惊喜之作,龙虾肉上放有少许蒜蓉吊味,刚蒸好既虾肉只要用叉从尾部叉起再向中间拉,便轻易拆出整条虾肉。龙虾入口弹牙鲜甜,蒸得刚刚好唔会硬身,全赖蒸气锅够钟时发出「咇咇」声,即使环境几嘈都容易听到!贝类盛盆 自选海鲜 (4款)大元贝大元贝其实系蒜蓉蒜元贝,元贝好大粒所以剪开一半方便咬开同埋更加入味。元贝下放有粉丝,蒸熟后吸收左元贝既鲜味同蒜蓉既香味。美国桶蚝桶蚝蒸完之后其实中间仲有啲流质既感觉,如果你系完全唔食生蚝既
乳鸽 每位半只
龙虾 每位半只
贝类盛盆
大元贝
美国桶蚝
苏格兰蛏子皇
马拉糕
另一个重点系粥!蒸过咁多食物既精华全部流到粥底,即使唔加任何调味,只系加葱已经够甜够好味,记得留肚食呀!