每年九月我都会同个靓女朋友庆祝食生日饭,不过大家已经好熟,所以再无特别比惊喜对方。我直头揾咗几间星期六晚都有做半价优惠嘅餐厅比佢拣。寿星话之前公司活动包场去过「Plat du Jour」,觉得唔错,我就去订枱啦😜。餐厅位置喺正鲗鱼涌太古坊里面,我以为星期六晚(非上班日💼)会无乜人啦...。点知相反,我夜晚六点左右去到餐厅已经半满,随后更愈来愈热闹、座无虚席👏。由于我朝早打过电话☎️嚟问嘢,店员安排入座时已经好清楚我嘅要求。第一印象感觉好好,而餐厅嘅全程服务更系值得赞扬,尾段再慢慢讲。餐厅得一份餐牌🍽,主要系卖两道菜Two-course($248)或者三道菜Three-course嘅套餐($268),另外只有少量单点菜式。3️⃣三道菜包括前菜、主菜同甜品,非常完美嘅组合,而且价钱只差$20,道理上无理由唔嗌,不过都要睇食唔食得落。寿星有选择困难症,店员见状立即介绍番😂,既亲切之余,亦毫无催促我哋落单嘅用意。饮品(咖啡或茶)要加$35,我哋无加只系饮水,佢哋亦乐意不断帮我哋再斟水,并唔会刻意问你驶咪饮酒𠮶啲。前菜选择甚多,有两款沙律🥗、焗田螺同龙虾汤,全部均系唔驶补钱嘅项目。自家烟熏三文鱼羽衣甘
自家烟熏三文鱼羽衣甘蓝沙律
自家烟熏三文鱼羽衣甘蓝沙律Home-Smoked Salmon & Kale Salad,沙律造型唔错😍,我唔预期最面头会有半只流心蛋;烟三文鱼无平日咁咸,颇厚身,份量适中🤤。最底层系藜麦混入羽衣甘蓝碎嘅沙律,本身仲以为系大大片菜。藜麦粒能够增加口感,但我估唔到下层系咁冻,好似雪柜拎出嚟咁,唔通系冻食?
法式龙虾汤
法式龙虾汤Lobster Bisque,龙虾汤都几大盅,无其他食评中所述嘅苦味,不过咸香唔够重,亦无忌廉味,只属正常水平。另外,汤中并无𩠌料,唔会有虾🦐。但我最欣赏嘅系店员知道我哋Share食,会主动畀多个汤碗我哋,真心好多餐厅都未必做到,虽然只系好简单嘅动作。
全晚唯一一样奇怪少少嘅地方,就系篮面包🥖喺我坐低唔够一分钟就送上,之前睇其他食评就有话唔够热,我无实测到所以唔确定。寿星食咗一件无特别意见,但就无再食。
主食选择有唔同种类,包括🍔汉堡包、意大利粉/饭、海鲜或者🥩扒类,当中有唔少款式要补钱。扒类有得拣羊架或牛扒,要加$120;而星期六嘅是日精选就系星期五嘅𠮶款香辣珍宝蟹肉意粉(+$80)。个人认为星期一至四嘅精选菜式都好特别,较星期五嘅吸引🙈,想食。
白酒忌廉蓝青口配薯条
白酒忌廉蓝青口配薯条Bouchot Mussels,呢个系店员嘅必食推介,加上今日唔太肚饿,所以就食佢啦。本身以为普通料,点知系超大碟啰,而且仲要劲好食😋!青口我估计有成四五十只咁多,无夸张呃你,装壳个锅要两个先够放哂。店员见我要伸只手去掉壳,所以索性比多个锅我哋,又系另一细心之举。
青口个壳几大只,但肉就唔算肥美,偏细。不过呢度嘅蓝青口同平日食开嘅唔同,鲜味好多,而且好干净,无一抽抽嘅垃圾。至于白酒忌廉汁🍾好惹味,酒味唔浓,小朋友都啱食;忌廉亦唔会太稠厚而变得漏。搭配嘅🍟薯条偏幼身,刚刚炸起几脆,但食到尾段就淋咗;沾松露蛋黄酱食好正。
蒜香龙虾尾辣蕃茄意粉
蒜香龙虾尾辣蕃茄意粉Lobster Tail Pasta Arrabbiata(+$100),卖相几有气势!店员有提醒呢个意粉系有少少辣的🌶,食落觉得辣度都几微,反而蕃茄味出啲,酸酸哋🍅。意粉唔系普通食开嘅口感,唔弹牙亦唔太淋,令人联想起伊面或者油面?龙虾尾肉质结实兼且鲜味,而且虾肉唔会太少。不过呢道菜要加钱,值唔值见仁见智,但有得再拣,我未必会选择佢。
法式苹果挞配云尼拿雪糕
法式苹果挞配云尼拿雪糕Apple Tarte Tatin,登登登登,苹果挞成为我哋嘅生日甜品🎂。我朝早打电话嚟就系问有无得喺甜品碟写字,虽然无,但佢哋有生日牌同蜡烛😊。苹果挞大小刚好,酥皮微脆,🍎苹果肉则煮到好淋,酱汁甜咗少少,但不大影响。可能插咗蜡烛嘅关系,🍨雪糕溶得好快...,哈哈。呢餐生日饭令人满足,我哋都一致认为可以推介餐厅比朋友👍。食物无论味道定卖相都好高质,份量亦够有突,所以最终我哋只系食得落一份甜品
服务方面我绝对需要开新段好好表扬一番,除咗上述已提及嘅地方,更令我印象深刻系店员(应该系男经理)嘅无微不至!食每道菜之间会换碟换餐具已经不在话下,我同寿星为咗影相(某边脸靓啲)调位坐,店员更加细心到帮我哋将两杯水调转😳。第二,当影食物相时,我哋会将食物摆位郁下,店员见我哋笨手笨脚忍唔住出手。最后,港女嘅我哋吹蜡烛搞咗好耐,枝蜡烛溶咗七成,佢见到又主动帮我哋换枝新🕯️。服务真心无得弹!
餐厅环境比想像中大,因为行到去入面都仲有位。我哋咁啱获安排坐咗喺通道走廊位嘅红色梳化,有好有唔好。唔好系圆形餐枱比较细,放食物唔方便;好就系方便我哋影相,坐得亲密啲👭。唔通真系刻意安排?!
最后,讲番少少订枱详情,用某两平台订位指定时间入座(例如下午六点)可享低至半价优惠🌟。晚市三道菜原价加埋一都唔驶$300已经称得上物超所值,用App折完只需$160,更加系抵到唔敢相信。有兴趣帮衬呢间餐厅不妨留意下!其实订座本身有条款要求出席人士15分钟内到齐,以及用餐时间只限90分钟,但餐厅都好弹性处理🙏🏻。
总括嚟讲,呢餐系💯满分嘅用餐体验,性价比高,绝对可以一食再食!
2020-09-12
用餐优惠