2022-12-02 21 浏览
《日和号寿司料理 - 九龙湾》前几日收工后同屋企人去左Megabox 既IKEA睇家具,本来系想喺入面既餐厅食埋晚餐架,但唔知点解当日咁多人😨买野食条队又劲长,即刻打退堂鼓出番去商场揾其他好野食😂由于屋企人想食寿司,所以我地就上番十楼食日和号😏记得朋友带过我黎食半价寿司,食到劲饱个价钱都仲系好平,所以决定再带屋企人黎试下😆当日两个人丧点左扫点左十几碟寿司同几款刺身,每人点埋饮品同小食后埋单折左都系五百几蚊😱真心抵食😋店舖既装修模仿日本铁路既模样,再播住日本歌,成个feel 出晒黎呢刺身 💁🏻‍♀️三文鱼腩/剑鱼腩/八爪鱼/油甘鱼刺身我地要左四款,每款四片,我个人私心推介剑鱼腩同油甘鱼刺身👍🏻剑鱼腩出面真系唔系经常有得食,而呢度既刺身质素都几新鲜,切既厚度适中,一啖食晒都唔会腻寿司💁🏻‍♀️6吋三文鱼寿司 六吋长既三文鱼寿司😍真系好耐无食啦,不过今次个三文鱼部位就比较瘦啲,有两件都几靓仔既😉一啖食晒会成口都三文鱼油味,好满足💁🏻‍♀️三文鱼腩寿司三文鱼腩一向都系稳阵之选,肉质几肥美,食十件都唔会厌呀💁🏻‍♀️剑鱼腩寿司又系我最爱既剑鱼腩❤️咬落爽口弹牙,有阵好独特既鱼油味,最爱佢既口感💁🏻‍♀️火炙
《日和号寿司料理 - 九龙湾》

刺身

💁🏻‍♀️三文鱼腩/剑鱼腩/八爪鱼/油甘鱼

寿司

💁🏻‍♀️6吋三文鱼寿司

💁🏻‍♀️三文鱼腩寿司
三文鱼腩一向都系稳阵之选,肉质几肥美,食十件都唔会厌呀

💁🏻‍♀️剑鱼腩寿司

💁🏻‍♀️火炙左口鱼边寿司
左口鱼烧咗之后特别香,基本上点少少豉油已经好好味,我哋叫咗两碟,每人有两件刚刚好

💁🏻‍♀️花之恋
屋企人特别钟意食花之恋,不过呢度嘅花之恋相对细件少少,少少过下口瘾都唔错

💁🏻‍♀️七味火炙鳕场蟹棒寿司
蟹棒除咗系小朋友至爱外,原来都系好多人嘅童年回忆,我屋企人次次食寿司都会叫蟹棒,少少辣辣地几惹味

💁🏻‍♀️玉子寿司
玉子寿司就系平时喺寿司店食到嘅质素,甜甜地其实可以当甜品

💁🏻‍♀️火炙三文鱼腩寿司
食完普通嘅三文鱼寿司,火炙过既更加不到鱼油嘅香味,正常发挥啦

💁🏻‍♀️海胆军舰

我估餐厅系用咗加拿大海胆,味道比较浓郁,得我一个人食😉一件过下口瘾就够晒啦

💁🏻‍♀️稻荷吞拿鱼沙律寿司
前排食完腐皮寿司,今次都好想再食😉上面嘅系平时我哋食三文治嘅吞拿鱼沙律,同甜甜嘅腐皮味道好夹

小食

💁🏻‍♀️八爪鱼小丸子

食到后期感觉都好饱,我哋每人食咗两粒就已经full晒啦,不过热辣辣嘅八爪鱼小丸子加上蛋黄酱系几好食嘅,冇得输

饮品

💁🏻‍♀️梅子青柠梳打
💁🏻‍♀️柠檬梳打

总括嚟讲,可以用半价嘅价钱食咁多寿司其实系好抵食,虽然平时好少过MegaBox,但系过开嚟嘅话呢度的确系不错嘅选择,一定会再encore
2022-11-28