2009-08-10 5 浏览
德福既露比系open rice既评分系最高既一间露比。所以今日同女朋友去左九龙湾逛街,都决定试一试系咪真系咁好。当然之前申请既半价会员证又可以大派用场。德褔呢间铺,同其他既露比分别唔大,设计如出一辙。不过空间感比较阔落,座位又松动一点。服务方面,都有一贯露比既质素。姿客、侍应再忙都唔会忘记带上一张笑脸。系我钟意露比既原因。食物方面我地今次头盘叫左个小食拼盘;主菜系铁板牛、鸡拼薄饼、三式迷你露比汉堡;甜品就系朱古力雪糕蛋糕。小食拼盘:四款我地拣左炸鱿鱼圈、水牛城鸡翼、炸水牛奶芝士、爆谷虾,鸡翼够惹味、虾同芝士就普普通通、最特出既反而系鱿圈,够脆、鱿鱼味相当丰富。铁板牛、鸡拼薄饼:牛肉同鸡肉都烤得十分干身,如果能够保持肉汁会好一点。虽然过于干身,不过加上洋葱、茄蓉、芝士…配菜夹左墨西哥薄饼内同食,能够略为补救烤得过火的不足之处。三式露比汉堡:汉堡虽小,但面包仍能保持外脆内软的好处。三种味道分别为牛、鸡、蟹肉。其中以蟹肉最好吃,有蟹肉的鲜甜,味道比较清新。鸡肉则比牛肉留有更多肉汁,味道分别却不大。朱古力tallcake:之前食过士多啤梨味觉得唔错,所以对呢个朱古力味都满有期待。可惜既系朱古力
德福既露比系open rice既评分系最高既一间露比。
所以今日同女朋友去左九龙湾逛街,都决定试一试系咪真系咁好。
当然之前申请既半价会员证又可以大派用场。

德褔呢间铺,同其他既露比分别唔大,设计如出一辙。
不过空间感比较阔落,座位又松动一点。

系我钟意露比既原因。

朱古力tallcake:之前食过士多啤梨味觉得唔错,所以对呢个朱古力味都满有期待。可惜既系朱古力味显然有所不及,朱古力蛋糕干身不够松软又太大份,令雪糕、忌廉比例上变得太小,雪糕、忌廉食完后还余下一大块蛋糕。士多啤梨味tallcake在味道和比例配搭上都较出色。

两个人食两个主菜,真系有点多。还是建议一头盘、一主菜、一甜品的美式餐厅二人方程式,想试多几个菜式的朋友,还是多找几个人同行吧。

总结:份量大、半价抵食、适合多人同行朋友聚会
小食拼盘
铁板牛、鸡拼薄饼
朱古力雪糕蛋糕
三式露比汉堡
2009-07-14
朱古力雪糕蛋糕
  • 水牛城鸡翼、炸鱿鱼圈、蟹饼汉堡