2011-11-23
星期六,又约咗同学仔Ivan兄食晏,两个几十岁男人仲叫同学仔,唔系一齐读过中小学𠮶啲,而系一齐走去学过整面包,面包班嘅同学仔。间唔时大家都唔使陪老婆,就约晌星期六收工食晏,贪无时限,慢慢吹水,食得轻松唔使赶住走。正度紧去边度食好,今次Ivan兄上网摷到依间Café Graham,见食评唔错,近SOHO𠮶边,较静局,所以好有兴趣一试。沿中环自动行人电梯直铲,顺路拍拍悭$2优惠站,去到士丹顿街转右插入SOHO,过咗一个街口就系嘉咸街,向大斜路下望靠左就揾到Café Graham,店子门面细细,唔留心都好易走漏眼,以前都行过好几次依段路,就系无为意所以一直唔知有食间咖啡店子。1:30pm去到,唔多客,得几枱人。咁佢本身都系间小店,枱都唔算多,粗略估计大概三十个位左右,呈长形,一室墙壁挂满好多画,感觉都几轻松写意。我哋拣咗个窗口位,光猛啲又有街景。午餐,一张A4纸印晒,但有好多选择,共20款,而且菜式颇特别,唔系大大路嘅鸡牛猪搭粉面饭配个汁,例如:「蟹肉、银鱼酱、蚬肉、红辣椒甜香草酱烩意大利阔条意粉」、「烟鸭胸、香蒜葡萄醋烩天使面」、「法式浓汤芹香烩牛肉配饭、意粉、薯菜」……等等,睇得出系有诚
虽然我哋两个各自拣番心水嘅主菜,但都系打算一齐分享,好等大家都试到唔同特色。亚枝竹平时少接触,所以就拣咗佢。一份长通粉唔算好多,卖相亦未见突出,只系晌旁边加片蕃茄、青瓜、一粒蕃茜点缀下,但骤眼所见,风干火腿著实落得唔少,唯可惜亚枝竹就只有两个半件,叫咗一人一件都够分够试。亚枝竹味道酸酸,软腍,口感几得意,而风干火腿就轻炒过,咸咸香香,加上带有微微薄荷香,同粒粒松子仁,味道同口感都几特别。个人系略嫌长通粉稍硬,加上酱汁唔多,令整体个烩长通粉感觉有啲干。
「陈年黑醋、黑糖、南亚香料」,就系依几样嘢吸引Ivan兄拣佢,混埋唔知个味道系点,好期待。原餐牌系写住「牛仔脾肉」,但手改咗「牛仔骨」,但最后食到嘅都系牛仔肉,我个人钟意牛仔肉多过牛仔骨,牛仔肉炆得好够腍,又有肉味。薯仔,唔知系咪咁啱得咁桥,都系得两件,叫够分,薯仔够粉有薯香。个卖相好似碟黑咖喱牛肉咁,酱汁深啡色,嗒落有醋酸香,醇厚唔呛喉,又带点黑糖独特嘅甜香,至于所谓南亚香料,就真系唔系好知有乜,咁多酱汁,梗系配饭最好啦。