2016-06-02
都系朋友带过我嚟先识呢间半岛咖啡屋,以为呢度无咩宣传,加上位置隐蔽,识嚟嘅人应该唔多,不过到埗后都有五、六成满。佢哋好似冇晌附近街上整易拉架,上嚟啲指示又有啲一楼一感觉,加上店名又好似有少少流流哋,如果我系平常路过嘅话,应该唔会刻意上来。事后听闻呢度老板兼主厨曾任职半岛酒店,唔怪得店名叫半岛。无咩装修而偏向旧式,主要系卡位形式嘅高身梳化椅,唔算非常特别,不过每台都有一定嘅私人空间,算系坐得舒服。上次坐窗边卡位,呢次再同朋友嚟就坐另一边较入嘅位置,虽然都系带啲昏暗,但对比起佢哋其他位嚟讲,呢边光线会比较充足,同埋啲台櫈亦好似比较整洁。只系饮过嘢,今次就食晚餐,定价动辄百几蚊,不过扒类食品一般来货都较昂贵,咁都可以理解。开初以为个餐会包餐汤之类,原来只系有主菜,饮品要另外加钱。士多啤梨蓝莓刨冰,佢哋声称系用鲜蓝莓同鲜士多啤梨打成,唔系香精货色,碎冰打得幼细,入面混有打碎咗嘅蓝莓皮同士多啤梨核,闻落莓味出,饮落无添加太多甜味,唔错。薄荷朱古力,难以想像朋友会拣呢款,下层系冻朱古力,上层就系忌廉同薄荷糖浆,另以一支朱古力威化棒点缀,甜度颇重,朋友话普普通通。澳洲羊架配黑椒汁,羊架系用盐等等略为
事后听闻呢度老板兼主厨曾任职半岛酒店,唔怪得店名叫半岛。 无咩装修而偏向旧式,主要系卡位形式嘅高身梳化椅,唔算非常特别,不过每台都有一定嘅私人空间,算系坐得舒服。
题外话/补充资料:
羊架同肉眼扒同样唔错,不过我自己就钟意羊架多啲,连朋友都话比较香口惹味。虽然位处旺区,但食完都唔洗赶住埋单,可以坐多阵都无人白眼。惟佢哋通风系统一般,唔知点解当日场内充斥住一阵香烟味。