2013-09-08 12281 浏览
想吃自助餐又想就近屋企,于是来西宫试下。晚餐每位208元,将货就价,谂住食饱个肚就算;没有太大的期望。先说环境,虽然比不上酒店水准,但尚算宽敞洁净。一坐下来便送上免费刺身一客:内有三文鱼、虾、鱼、八爪鱼各数件;剌身最重要的元素:新鲜;这一点做得到,便没可以批评的地方了。食完如果嫌唔够喉,可以去逐样取,我再切多两碟三文鱼一样无问题食得哂:因为够新鲜。冷盘方面,有白虾、白贝、青口、濑尿虾等。由于 Size属于S码,所以你唔会觉得啖啖肉好有咬口嘅感觉,但起码无沙、无霉味,系食得落肚嘅!再试埋各种什菜配上西餐肉,蕃茄仔,螺肉配以沙律酱汁,口感酸中带甜,呢个酱汁配以新净鲜嫩的各式什菜,吃来大开胃口,祇不过系平价嘅食材但胜在新鲜,仍然令人吃得津津入味!热荤方面我每样都试了一点:焗扇贝:有少少沙、减了点印象分。日式饺子:局在餐炉内时间耐咗,饺子会“淋”咗唔好食!印度薄饼有同样问题,厨房要注意了!煎三文鱼头腩:OK啦,但镬气唔多够。鸡翼:唔得!腌得唔入味,鸡翼吃来冇口感!记住越系平凡的𩠌菜,就连细路哥识批评嘅就越要注意了!咖哩牛肉:最好呢个,咖哩汁和香料令牛肉吃来五香入味蕾,呢味有料到了!西饼糕点方面,我最喜欢的要算是泡芙和那个绿色的好像叫“和盒子”??的糕点;还有那草苺蛋糕都算是水准之作。此外还自费点48元三只的生,吃落我就总觉唔够那些即叫即开嘅蚝甘鲜甜咯,唔之系咪食刁咗个嘴呢?208元你在高级的饼店可能祇买到三个西饼;但却可在此饱足一餐。出咗半斤的钱;能够吃回八两的食物,值吗?值!
题外话/补充资料: 煲粥好似用三文鱼腩来煲,我以前未见过,但几好味!
2013-09-07
  • 沙律