餐厅:卓鮨地点:湾仔厦门街菜式:日本菜餐牌:午餐餐牌有多款热食同寿司刺身,包前菜,日式蒸蛋,日本素面同甜品。寿司14贯定食 $538 另加一而家呢个寿司14贯定食晚市都有得食!日式蒸蛋用块木板垫住上枱,面头加有好厚身既松叶蟹肉芡汁,蒸蛋好滑,加有日式鱼蛋片同冬菇,味道咸度适中,唔会太淡。师傅开始表演之前先show show盒鱼生比我睇。食寿司之前先食前菜,分别有面豉酱渍蒜头同牛蒡,伴有酸姜片。牛蒡爽脆。面豉酱渍蒜头好特别,浓浓面豉酱原来配蒜头系好夹。春子鲷第一贯系春子鲷,寿司饭已经加左日式芥末,面头加有静冈黄柚子皮,紫苏花同酸汁。鱼肉新鲜,口感爽嫩,食落带有清新柚子味同酸汁,作为第一贯寿司开胃唔错。真鲷第二贯系真鲷,师傅已经加左豉油同日式芥末,鱼肉味道鲜甜d。北海道帆立贝第三贯系北海道帆立贝。面头加有竹炭盐同青柠汁。帆立贝非常鲜甜爽口,而青柠汁令件寿司味道好清新。静冈地金目鲷第四贯系静冈地金目鲷。师傅话系金目鲷当中最高级,油份比较重,火炙左更香。食落口感鲜嫩之余仲带油香,好味呀!甜虾第五贯系甜虾。打孖上甜虾面头滴左自家炸虾油,所以食到好香虾油味,而虾肉鲜甜黏口,好味道。䲠鱼第六贯系䲠鱼
餐厅:卓鮨
地点:湾仔厦门街
菜式:日本菜

寿司14贯定食 $538 另加一
而家呢个寿司14贯定食晚市都有得食!
日式蒸蛋

鱼生

师傅开始表演之前先show show盒鱼生比我睇。
前菜

真鲷
第二贯系真鲷,师傅已经加左豉油同日式芥末,鱼肉味道鲜甜d。

䲠鱼
第六贯系䲠鱼,即系马交鱼。火炙完鱼香四溢。师傅系面头加上白萝卜蓉,食落淋身香口d。

三文鱼籽
第七贯系三文鱼籽。三文鱼籽超级鲜美,味道咸香,喺把口爆出黎。而紫菜超鲜脆,面头加上少少柚子皮可以平衡咸度。

伊佐木
第八贯系伊佐木。师傅话整左短期熟成比我,短期熟成即系熟成十几廿分钟就整得,加左昆布味酱汁,食落鲜嫩带少少咸香,为呢种白身鱼加添特别味道。

马粪海胆

第九贯系马粪海胆。入口即化马粪海胆又鲜又creamy,绝对唔会腥,质素绝对高级,入口带少少冰冻口感,而配超脆紫菜绝对系滑中带脆,好正。

梭子鱼
第十贯系梭子鱼,火炙过所以面头㶶㶶地,切割得好靓,面头加上白芝麻粒同少少辣萝卜蓉,鱼肉好淋而火炙味香。

真池鱼
第11贯系真池鱼,来自京都,加左葱花同姜蓉,令到鱼生更香,呢贯寿司都唔会腥。

脑天
第12贯系脑天,即系吞拿鱼头既肉,加上酱油之后轻轻炙烧过,食落鱼油丰富,入口即溶,好满足。

萤光鱿鱼
第13贯系萤光鱿鱼,系时令鱼,当造期系三月到五月,今日难得食到。鱿鱼非常黏口,真系异常新鲜,加上少少葱花都唔算太腥,味道浓郁,口感好正!

鲭鱼
最后一贯系鲭鱼,面头加有一片白昆布,再加上紫苏叶。味道系鱼油加清香紫苏叶,好正。

虾油素面
寿司之后就到虾油素面。虾油素面细细兜,一口白色幼身素面唔会太饱,个汤好清,加有少少虾油,够味之余又唔会太油腻。

柚子雪芭
最后一球清新柚子雪芭一清味蕾!

呢餐食足个半钟有多,上菜速度适中,食完都觉得饱。总括而言,鱼生质素高,师傅细心讲解,好健谈。呢个价钱食到14贯omakase都好抵!入面座位有8个,想食就提早订位好,虽然位置位于内街,平日晚市都满座。
2024-04-22